Onzichtbare supermaan: nieuwe maan staat morgen extreem dicht bij de aarde

De afstand tussen de aarde en de nieuwe maan is morgen slechts 356.568 kilometer. Dat is de kleinste afstand in 1.337 jaar.

Eén keer in de 29 a 30 dagen is het nieuwe maan. Als de maan ongeveer tussen de aarde en de zon staat, dan zien we alleen de schaduwkant van de maan. De maan is dan dus niet te zien. De schaduwkant van de maan is overigens niet de verre kant van de maan. De verre kant van de maan zien we nooit vanaf het aardoppervlak, omdat de maan altijd met dezelfde kant naar ons is toegedraaid.

Nieuwe maan is het tegenovergestelde van volle maan. Tijdens volle maan staat de aarde namelijk tussen de maan en de zon en is de maan in volle glorie te bewonderen.

Waarom staat de maan morgen zo dichtbij?
De maan heeft een ovaalvormige baan. Dat betekent dat onze natuurlijke satelliet met grote regelmaat dichtbij de aarde komt. Astronomen spreken van een supermaan als het moment waarop de maan het dichtst bij de aarde staat (perigeum) ongeveer samenvalt met het moment waarop het volle maan is. De maan is dan groter en helderder dan normaal.

Morgen kunnen we spreken van een onzichtbare supermaan. De maan is niet te zien, maar bevindt zich wel relatief dichtbij de aarde. Vooral onder astronomen is de opwinding groot, want de afstand tussen de aarde en de nieuwe maan is het kleinst in 1.337 jaar. In het jaar 1030 was de afstand tussen de aarde en de nieuwe maan voor het laatst kleiner, namelijk 356.562 kilometer. Pas in het jaar 2368 is de afstand opnieuw kleiner: 356.559 kilometer. In vergelijking: gemiddeld is de afstand tussen de aarde en de maan in het perigeum ongeveer 363.300 kilometer. Buiten het perigeum is de gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan ongeveer 405.000 kilometer.

De opvallende lezer ziet dat we hierboven regelmatig spreken over ‘nieuwe maan’. Het komt namelijk wel vaker voor dat de maan dichterbij de aarde staat, maar niet als er tegelijkertijd sprake is van nieuwe maan. Op 1 januari 2018 was de afstand tussen de maan en de aarde voor het laatst kleiner, namelijk 356.565 kilometer.

Moonfall? Nee hoor…
Overigens hoeven we niet bang te zijn dat de maan ooit op de aarde gaat vallen. De afstand tussen de maan en de aarde neemt ieder jaar met ongeveer vier centimeter toe. Wetenschappers zijn van mening dat er zonder de maan geen leven op aarde was. Zo voorkwam onze natuurlijke satelliet dat de jonge aarde haar atmosfeer kwijtraakte en voorgoed onleefbaar werd. “De maan lijkt voor de aarde een substantiële beschermende barrière tegen de zonnewind te hebben gevormd,” stelt onderzoeker Jim Green. “En dat zorgde ervoor dat de aarde in die tijd haar atmosfeer kon behouden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd