De wijze Jediridder gooit taalkundig gezien het een en ander door elkaar. Onderzoek wijst erop dat onze voorouders dat ook deden.
Tegenwoordig zijn er tal van talen. Veel onderzoekers gaan ervan uit dat alle talen afstammen van een soort prototype taal. Die taal zou ongeveer 50.000 jaar geleden ontstaan zijn.
Maar hoe klonk die taal? En hoe zat-ie in elkaar? Dat is lastig vast te stellen. Maar twee onderzoekers probeerden het toch te achterhalen. Ze ontwikkelden een stamboom van talen. Hierin is de geschiedenis van 2200 talen terug te vinden. Zowel dode (bijvoorbeeld Latijn) als levende talen zijn opgenomen. En uit die stamboom blijkt iets bijzonders, zo meldt het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
De meeste levende talen handhaven de volgorde onderwerp-persoonsvorm-lijdend voorwerp. Dus: ik zie de hond. De dode talen gooien dat vaak om en houden deze volgorde erop na: onderwerp-lijdend voorwerp-persoonsvorm. Oftewel: ik de hond zie. Uit de stamboom blijkt dat de volgorde die moderne talen erop nahouden altijd afstamt van de volgorde die dode talen erop nahouden en nooit andersom. De onderzoekers concluderen dan ook dat de eerste taal de volgorde van Latijn moet hebben aangehouden.