Onze neus werkt beter als we bang zijn

Wanneer mensen angstig zijn dan zijn ze beter in staat om geuren die samenhangen met een dreiging op te merken.

Dat blijkt uit experimenten. Onderzoekers lieten veertien jonge volwassenen drie geuren ruiken. Eén geur was neutraal en puur. De ander was een mix, maar neutraal en de derde was een negatieve geurenmix. De proefpersonen kregen de opdracht om in een MRI-scanner de aanwezigheid of afwezigheid van de geuren op te merken.

Angst
Terwijl de proefpersonen in de scanner lagen, hielden de onderzoekers hun ademhaling in de gaten. Ook werd gekeken hoe emotioneel opgewonden de proefpersonen waren. Na het experiment bleven de proefpersonen nog even in de scanner liggen en moesten ze aangeven hoe angstig ze waren.

WIST U DAT…

…er vogels zijn die angst kunnen ruiken?

Emoties
Hoe angstiger de proefpersonen werden, hoe beter ze in staat bleken te zijn om negatieve geuren op te merken. Angst zorgde er ook voor dat de emotionele opwinding in reactie op negatieve geuren groter was. Angstige mensen reageerden dus veel emotioneler op de geuren.

De onderzoekers concluderen in het blad Chemosensory Perception dat er in reactie op negatieve geuren een sterkere communicatie plaatsvindt tussen het zintuiglijke en emotionele deel van het brein. Dat die twee gebieden bij angst aan elkaar gekoppeld worden, is volgens de onderzoekers logisch. Hierdoor worden we alerter en zijn we dus ook ietsje beter voorbereid op gevaar.

Bronmateriaal

"Anxiety boosts sense of smell" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dimas Barquilla (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd