Op basis van de laatste onderzoeken en theorieën omtrent ons sterrenstelsel stellen onderzoekers dat onze Melkweg wel eens een enorm wormgat zou kunnen zijn. En dat wormgat zou ook nog eens stabiel zijn.
In sciencefictionfilms duiken ze regelmatig op: wormgaten. Wie van A naar B reist, kan niet sneller reizen dan het licht. Tenzij je op een wormgat stuit. Een wormgat is eigenlijk een sluiproute die je in staat stelt om sneller dan het licht van A naar B te reizen (zie ook de afbeelding hieronder). Tot op heden zijn dergelijke sluiproutes een hypothese: wetenschappers hebben er nog nooit één ontdekt. Een team van Indiase, Italiaanse en Noord-Amerikaanse onderzoekers schrijft nu echter in het blad Annals of Physics dat we zo’n wormgat waarschijnlijk veel dichter bij huis aantreffen dan je zou denken. Sterker nog: ze stellen dat ons Melkweg waarschijnlijk een wormgat bevat en mogelijk zelfs een enorm wormgat is.
Navigeren
“Als we de kaart van de donkere materie in de Melkweg combineren met de meest recente oerknalmodellen die het universum verklaren en ervan uitgaan dat tunnels in de ruimtetijd (wormgaten, red.) bestaan, dan moeten we concluderen dat ons sterrenstelsel echt één van deze tunnels kan bevatten en dat de tunnel zelfs net zo groot zou kunnen zijn als het sterrenstelsel zelf,” vertelt onderzoeker Paolo Salucci. En dat is nog niet alles. “We zouden zelfs door deze tunnel kunnen reizen, aangezien deze – op basis van onze berekeningen – navigeerbaar is. Net zoals we dat in de recente film ‘Interstellar’ hebben gezien.”
Vergelijken
“We beweren niet dat ons sterrenstelsel echt een wormgat is, maar simpelweg dat het – volgens de theoretische modellen – een mogelijkheid is,” benadrukt Salucci. Maar hoe kunnen we erachter komen of onze Melkweg een wormgat bevat of is? “In principe zouden we het kunnen testen door twee sterrenstelsels – ons sterrenstelsel en een sterrenstelsel vlakbij, bijvoorbeeld de Magelhaense Wolk – met elkaar te vergelijken, maar daartoe zijn we nog niet in staat.”
De bewering dat onze Melkweg mogelijk een wormgat is, zal ongetwijfeld al heel wat opzien baren. Maar dat is niet de enige conclusie die we uit dit onderzoek kunnen trekken. Volgens Salucci trekt de studie ook onze kijk op donkere materie in twijfel. “Ons onderzoek is ook interessant, omdat het een complexere reflectie op donkere materie voorstelt.” Lang hebben onderzoekers geprobeerd om donkere materie te verklaren door er een neutralino – een hypothetisch deeltje – bij te halen. Maar dit deeltje is nog nooit gespot. Niet in het universum. Maar ook niet in de deeltjesversnellers die erop jagen. Misschien moeten we de neutralino dan ook wel loslaten. “Donkere materie kan wel eens een ‘andere dimensie’ zijn, misschien zelfs een enorm galactisch transportsysteem. Hoe dan ook: we moeten ons af gaan vragen wat het nu precies is.”