Onze Melkweg blijkt veel kleiner dan gedacht

kleiner

Onze Melkweg is veel kleiner dan astronomen dachten. Die conclusie trekken onderzoekers nu ze voor het eerst in staat zijn geweest om de massa van het sterrenstelsel waar ons zonnestelsel deel van uitmaakt, vast te stellen.

Eerdere pogingen om de massa van sterrenstelsels vast te stellen, beperkten zich tot de binnenste regio’s van de sterrenstelsels. Nu zijn onderzoekers erin geslaagd om ook de buitenste delen van het sterrenstelsels mee te nemen. En dat levert verrassende resultaten op.

Lokale Groep

De Melkweg en Andromeda maken deel uit van de Lokale Groep. Het zijn de grootste sterrenstelsels in deze regio.

Zo blijkt de Melkweg aanzienlijk kleiner te zijn dan het Andromeda-stelsel. Dat is verrassend, aangezien onderzoekers altijd dachten dat ze qua grootte vergelijkbaar waren. Andromeda blijkt echter twee keer zo zwaar te zijn. Het extra gewicht van Andromeda zou het resultaat zijn van donkere materie: een onzichtbare en vrij mysterieuze materie die een groot deel van de buitenste delen van sterrenstelsels uitmaakt. Andromeda zou twee keer zoveel donkere materie bezitten als onze Melkweg en daardoor twee keer zo zwaar zijn.

Het onderzoek kan wetenschappers meer vertellen over de wijze waarop de buitenste delen van sterrenstelsels georganiseerd zijn. Ook onderschrijft het onderzoek de theorie die stelt dat het universum uitdijt.

Bronmateriaal

"Our galaxy is way smaller than previous estimates, study shows" - University of Edinburgh (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / A. Fitzsimmons (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd