Onze lichaamstemperatuur is bijna perfect

Het was lang één groot mysterie: waarom is de lichaamstemperatuur van mensen en bepaalde zoogdieren zo hoog? Wetenschappers hebben de oplossing nu gevonden. De 37 graden Celsius is warm genoeg om schimmelinfecties op afstand te houden, maar niet zo warm dat we voortdurend moeten eten om onze verbranding op peil te houden.

De onderzoekers stelden een wiskundig model op om te achterhalen welke voordelen onze lichaamstemperatuur heeft. Ook keken ze naar de nadelen. Zo kost het bijvoorbeeld vrij veel energie om deze warmte vast te houden.

Het onderzoek borduurt voort op eerdere studies. Zo was uit eerder onderzoek al gebleken dat een schimmel het liever wat kouder heeft. Voor elke graad dat het warmer wordt, neemt het aantal schimmels met zes procent af. Dat verklaart waarom koudbloedige dieren zoals reptielen en amfibieën zoveel schimmelinfecties oplopen en zoogdieren daar veel minder last van hebben.

WIST U DAT…

Natuurlijk heeft zo’n hoge temperatuur ook nadelen. De onderzoekers keken welke temperatuur het beste was. Dat wil zeggen dat deze temperatuur de minste kosten en de meeste voordelen met zich meebracht. Dat bleek 36.7 graden Celsius te zijn. En dat komt dichtbij onze normale lichaamstemperatuur. “Dit onderzoek laat zien hoe de evolutie van zoogdieren wordt voortgedreven door zowel externe biologische als interne fysieke factoren,” concludeert onderzoeker Aviv Bergman.

Bovenstaande foto is gemaakt door Svdmolen (via Wikipedia.org)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd