Onze hersenen kunnen niet met tijd omgaan

 PSYCHOLOGIE  Hoe lang is het geleden dat de Mexicaanse Griep uitbrak? Waarschijnlijk onderschat u hoeveel tijd er is verstreken sinds het eerste griepgeval. Mensen hebben namelijk moeite met het schatten hoeveel tijd er is verstreken sinds gebeurtenissen in het verleden. Of de gebeurtenis is duidelijk gekoppeld aan een bepaalde dag. Een voorbeeld daarvan is de aanslag in Apeldoorn. Iedereen weet dat dit op Koninginnedag gebeurde.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat studenten de tijd sinds gebeurtenissen onderschatten met drie maanden. De onderzoekers gebruikten verschillende nieuwsitems, zoals ‘Britney Spears scheert haar hoofd kaal’. Geen belangrijk nieuws als ‘aanslag op het World Trade Center’, aangezien iedereen weet dat dit is gebeurd op 11 september 2001.

Het is wel zo dat studenten de datum beter inschatten als ze veel weten over gerelateerde gebeurtenissen in de tussenperiode. Een grote Britney Spears-fan weet wat er is gebeurd tussen het kaalscheren van het hoofd en vandaag de dag, en denkt daarom dat er meer tijd tussen deze twee gebeurtenissen zit.

Dit effect verklaart waarom kinderen – die u maar af en toe ziet – veel harder lijken te groeien dan uw eigen kinderen of kinderen die u dagelijks ziet. Mensen hebben immers meer herinneringen en plaatjes in hun hoofd van hun eigen kinderen, dan van kinderen die zij maar zelden zien. Bij kinderen die mensen zelden zien lijkt de tijd dus sneller te gaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd