Onze genen bepalen grotendeels hoe we onze kinderen opvoeden

opvoeden

Nieuw onderzoek toont aan dat onze genen invloed hebben op hoe we onze kinderen opvoeden. Het veegt de theorie dat de manier waarop volwassenen hun kinderen opvoeden puur het resultaat is van de manier waarop zij zelf zijn opgevoed, van tafel.

Onderzoekers van de Michigan State University trekken die conclusie nadat ze 56 wetenschappelijke onderzoeken die wereldwijd werden uitgevoerd en allemaal draaiden om de manier waarop mensen hun kinderen opvoeden, analyseerden. Het resultaat is een analyse van de opvoeding in meer dan 20.000 gezinnen, onder meer afkomstig uit Japan, Australië en de Verenigde Staten.

Genen
Uit de analyse blijkt dat de warmte, controle en negativiteit richting onze kinderen voor zeker 23 tot 40 procent bepaald wordt door genetische invloeden. “Wat nog niet duidelijk is, is of genen het ouderschap direct beïnvloeden of indirect, bijvoorbeeld door onze persoonlijkheid,” legt onderzoeker Ashlea Klahr uit.

WIST U DAT…

…het een slecht idee is om het zusje van Linda Lisa te noemen?

De kinderen
“De manier waarop we ouder zijn, is niet alleen het resultaat van de manier waarop we als kinderen opgevoed zijn,” benadrukt onderzoeker Alexandra Burt. “Het ouderschap lijkt ook door genen beïnvloed te worden.” En dat is niet de enige misvatting die met het onderzoek wordt rechtgezet. Het onderzoek toont tevens aan dat de manier waarop we opvoeden ook beïnvloed wordt door het gedrag van de kinderen. Het gedrag van de kinderen is niet alleen het resultaat van de opvoeding, maar ook een oorzaak van die opvoeding. “Eén van de meest consistente en opvallende resultaten die uit het onderzoek voortkwamen, betreft de belangrijke rol die de eigenschappen van kinderen spelen in het vormgeven van alle aspecten van het ouderschap,” stellen de onderzoekers.

Samenvattend toont het onderzoek aan dat de manier waarop we onze kinderen opvoeden door heel uiteenlopende factoren beïnvloed wordt. “Ouders hebben hun eigen ervaringen van toen ze zelf kinderen waren, hun eigen persoonlijkheid, hun eigen genen,” benadrukt Burt. “En dan reageren ze ook nog eens op het gedrag en het ontwikkelingsstadium van hun kind.”

Bronmateriaal

"Genes play key role in parenting" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door vivekchugh (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd