Onverklaarbaar poollicht teistert de aarde

Een prachtig poollicht siert deze week de noordelijke hemel. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat kan.

Het noorderlicht verscheen in de nacht van 14 op 15 februari en is opvallend mooi. Mensen die het gezien hebben, stellen zelfs dat het het mooiste noorderlicht in maanden is, zo weet SpaceWeather.com te melden. En uit satellietbeelden blijkt inderdaad dat het noorderlicht bijzonder overtuigend is.

Satellietbeeld van het noorderlicht. Afbeelding: US Defense.

Uitbarsting
Onderzoekers weten niet goed waar het noorderlicht vandaan komt. Het poollicht wordt normaal gesproken veroorzaakt doordat geladen deeltjes op de atmosfeer van de aarde botsen. Die geladen deeltjes zijn weer afkomstig van de zon die deze tijdens uitbarstingen de ruimte inslingert. Het gekke is echter dat er geen sprake is van een flinke uitbarsting op de zon. En die is normaliter wel nodig om zo’n mooi noorderlicht te veroorzaken.

Scheur
Wel is inmiddels duidelijk dat het noorderlicht versterking kreeg van het interplanetair magnetisch veld. In dit veld ontstaan soms ‘scheuren’ waardoor geladen deeltjes nog gemakkelijker de atmosfeer aan kunnen tikken en het noorderlicht versterken. Dit was ook het geval rond 14 februari.

Space.com weet te melden dat er geruchten gaan dat op 10 februari een uitbarsting op de zon plaatsvond en dat deze wellicht verantwoordelijk is voor het noorderlicht. Maar die geruchten kunnen nog niet worden bevestigd. Tot op heden blijft dit poollicht dus onverklaarbaar. Maar dat maakt het spectaculaire noorderlicht natuurlijk niet minder mooi, zo bewijzen ook wel de foto’s hier en hier en hier.

Bronmateriaal

"Aurora Oddity: Northern Lights Display Dazzles Without Big Sun Flare" - Space.com
"Aurora Whirlpool" - Spaceweather.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joshua Strang / US Airforce (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd