Ontwerpen zoals Iron Man dat doet: het is nu binnen handbereik

iron-man

Elon Musk: steenrijke ondernemer, ruimtepionier en… de nieuwe Iron Man. In een nieuw filmpje laat Musk zien hoe er als het aan hem ligt in de nabije toekomst ontworpen gaat worden. Met handbewegingen vergroot, draait en verplaatst hij een 3D-ontwerp van een raketmotor. De techniek moet de weg tussen ontwerp en realisering verder verkorten.

Musk presenteert de nieuwe manier van ontwerpen vanuit zijn bedrijf SpaceX: een bedrijf dat onder meer raketten en ruimtevaartuigen ontwerpt en fabriceert. “SpaceX verkent methodes om ervoor te zorgen dat ingenieurs nog sneller kunnen werken doordat ze direct in 3D ontwerpen,” vertelt Musk. “We integreren doorbraken in sensor- en visualisatietechnologieën om ontwerpen natuurlijker en efficiënter dan in 2D te kunnen bekijken en aanpassen.”

Draadmodel
In het filmpje hieronder ziet u hoe Musk een draadmodel van een raketmotor met handbewegingen in meerdere dimensies draait, maar tevens verplaatst en vergroot. En dat is nog maar het begin. Hier zien we namelijk een draadmodel op een scherm. Maar Musk vertelt dat een paar weken later datzelfde bewerkstelligd werd, maar nu met een CAD-model (volledig in 3D) van de motor. Alleen met handbewegingen is het mogelijk om het model van alle kanten te bekijken en aan te passen. Met de techniek kunnen ingenieurs beter vaststellen hoe alles in het echt zou moeten werken en hoeven ze zich niet meer druk te maken over hoe de computer alles zou moeten laten werken. “En daardoor kun je in een korter tijdbestek veel meer realiseren.”

Printen
Musk laat dat laatste ook direct zien. Te zien is hoe een ingenieur (heel intuïtief) iets ontwerpt door gebruik te maken van handbewegingen. Vervolgens maakt de computer er een model van. En dat model wordt door een 3D-printer gebruikt om het ontworpen object werkelijkheid te laten worden.

Duidelijk wordt wel dat het met de nieuwe technologieën veel gemakkelijker is om iets wat u in gedachten heeft, werkelijkheid te laten worden. Musk noemt het een doorbraak voor de ontwerper. “Het gaat het ontwerpen en fabriceren in de 21e eeuw revolutioneren.

Bronmateriaal

"The future of design" - YouTube.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd