Vorige week berichtten we al over ontwerpen die uw leven makkelijker konden maken. Deze week is het tijd voor deel 2 met nog meer innovativiteit!
U kon hier vorige week al alles lezen over de Deense ontwerpwedstrijd van de organisatie INDEX:. Mensen vanuit de hele wereld stuurden oplossingen voor de kleine en grote problemen van het leven in. Daaruit zijn 61 finalisten gekomen. Zij maken kans op de hoofdprijs van 100.000 euro. Ook deze week halen we de leukste ideeën van de finalisten er weer bij.
Beton
In 1849 bedacht Joseph Monier het gewapend beton. Sinds die tijd is er eigenlijk weinig aan veranderd. Maar als het aan enkele Australiërs ligt, is het nu toch echt tijd voor een update. Ze ontwikkelden nieuw lichtgewicht materiaal – bestaande uit glasvezel en polymeer – dat gebruikt kan worden om beton te versterken: Enviromesh. Het materiaal is net zo sterk als staal, maar een stuk lichter en ook een stuk beter voor het milieu. Bovendien gaat het veel langer mee. Ook wordt het niet in één stuk geleverd, maar in kleine stukjes die door één persoon getild en gemakkelijk in elkaar gezet kunnen worden.
Bouw een speeltuin
Kinderen spelen relatief weinig: ze zijn al op jonge leeftijd ‘te druk’. Om kinderen toch te motiveren om te spelen, ontwikkelden Amerikaanse ontwerpers een wel heel bijzondere speeltuin: eentje die de kinderen nog in elkaar moeten zetten. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om het heft in handen te nemen en dat is goed voor de ontwikkeling. Ze leren zo hun verbeelding te gebruiken, samen te werken en creatief te zijn. Imagination Playground in a Box bestaat uit tot wel negentig verschillende blokken van foam waar kinderen mee aan de slag kunnen. De blokken zijn stevig genoeg om lang mee te gaan, maar tegelijkertijd niet zo hard dat kinderen zich kunnen bezeren. De blokken kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.
Airbag
In auto’s is een airbag al de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zitten ze eigenlijk nog niet op de fiets? Zweedse ontwerpers laten het er niet bij zitten en komen met Hövding. Zolang er niets aan de hand is, is de airbag ook niet zichtbaar. Deze bevindt zich dan in een speciale kraag rondom de nek. Sensoren houden in de gaten of u onverwachte bewegingen maakt. En als dat het geval is, barst de kraag open en vouwt zich rondom uw hoofd een fraaie airbag in de vorm van een helm uit. De ontwerpers noemen de kraag praktisch, subtiel en levensreddend.
Duurzame schoenendoos
De meeste schoenendozen verdwijnen zo bij het oud papier of erger nog: in de prullenbak. Zonde, want in de productie van schoenendozen wordt een hoop materiaal gestoken. De productie ervan is bovendien tamelijk belastend voor het milieu. Dat moet anders kunnen, zo stelden Amerikaanse ontwerpers. Zij bedachten een schoenendoos die niet hoeft te worden bedrukt, bij het verschepen vrijwel geen ruimte inneemt en gerecycled kan worden. Het resulteert in de Clever Little Bag. Deze bestaat uit een simpele doos, met daaromheen een stevige tas die de consument nog veelvuldig kan gebruiken. Volgens de ontwerpers wordt het milieu zo flink gespaard: bij de productie en verplaatsing van de Clever Little Bag wordt jaarlijks tot wel zestig procent minder water, energie en diesel verbruikt dan bij gewone schoenendozen het geval is. Eén schoenenmerk is inmiddels enthousiast en werkt nauw met de ontwerpers samen.
Benieuwd wat de kandidaten nog meer bedacht hebben? Volgende week vindt u op Scientias.nl het derde en laatste deel van deze serie. Ook dan zetten we de meest opvallende innovatieve ontwerpen voor u op een rijtje.