Ontwerpen voor een comfortabeler leven #3

Een comfortabeler leven begint met een goed idee, zo bewijzen 61 internationale ontwerpers tijdens een Deense ontwerpwedstrijd.

De afgelopen twee weken trakteerden we u al op enkele inspirerende ideeën uit de Deense ontwerpwedstrijd die georganiseerd wordt door INDEX:. De organisatie gaf ontwerpers in binnen en buitenland de opdracht om te komen met voorwerpen of diensten die het leven gemakkelijker en comfortabeler maken. Daar werd gehoor aan gegeven en na lang beraad werden er 61 finalisten geselecteerd. De uiteindelijke winnaars worden in september bekend en krijgen 100.000 euro om verder met hun idee aan de slag te gaan.

Vorige week
Vorige week kon u hier al alles lezen over onder meer een airbag voor op de fiets en een speeltuin die kinderen zelf kunnen bouwen. De week ervoor presenteerden we onder meer de lichtgevende hijab en een bril waar de drager zelf heel gemakkelijk de sterkte van kan bepalen. Deze week doen we voor de laatste keer een greep uit 61 inspirerende ontwerpen.

Schoon drinkwater
Op veel plaatsen op aarde is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Met behulp van iodine- of chlorinetabletten moeten mensen hier hun water reinigen. Het is een proces dat tot wel dertig minuten tijd kost en het water een nare smaak geeft. Een Engelse onderzoeker bedacht dat dat makkelijker moest kunnen. Hij ontwikkelde Pure: een fles die mensen kunnen vullen met water en die dat water vervolgens binnen enkele minuten reinigt. De fles maakt gebruik van ultraviolet licht om het water te reinigen. Het resultaat? Snel schoon en lekker drinkwater!

Pure. Een idee van Timothy Whitehead. Foto's: via Indexaward.dk.

Draagbaar zonnepaneel
Steeds meer mensen beschikken over mobiele apparaten zoals een GSM. Maar vooral in afgelegen gebieden zonder elektriciteitsnet is het opladen van zo’n apparaat lastig. Gelukkig is er Solio: een draagbaar zonnepaneeltje dat rechtstreeks kan worden verbonden met bijvoorbeeld uw mobieltje.

Solio. Een idee van Dave Fowler en Better Energy Systems Inc. Foto's: via Indexaward.dk

WASARA
Wegwerpborden en -bestek kan wel eens van pas komen. Maar het is vaak wel heel slecht voor het milieu. En wie milieubewust probeert te zijn en voor papieren wegwerpborden en -bestek gaat, moet vaak concluderen dat dat lang niet zo sterk is. Japanse ontwerpers komen nu met een wegwerpservies dat niet alleen mooi, maar ook nog eens heel stevig en volledig afbreekbaar is. Het is gemaakt van onder meer suikerriet en bamboe.

WASARA. Een idee van Shinichiro Ogata. Foto: via Indexaward.dk

Voor astmapatiënten
Ook Nederland is vertegenwoordigd in het lijstje met de beste ideeën. En wel met een oplossing voor astmapatiënten. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen warmere lucht uitademen als een astmatische aanval dreigt. Met een door Nederlanders ontworpen apparaatje – X-halo – kan de temperatuur van de uitgeademde lucht worden vastgesteld en is zo’n astma-aanval te voorspellen. En dat is handig: een astma-patiënt kan dan tijdig maatregelen nemen om de aanval te voorkomen of in ieder geval zo snel mogelijk te behandelen.

X-halo. Een idee van Stefano Marzano en Design Team. Foto: via Indexaward.dk.

Bovenstaande foto laat het wegwerpservies zien. Foto: via Indexaward.dk.

Bronmateriaal

Indexaward.dk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd