Onthoofde lichamen in Dorset zijn van Vikingen

De onthoofde lichamen van vijftig jonge mannen die vorig jaar in een massagraf in Dorset, Engeland werden gevonden, zijn geëxecuteerde Vikingen. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek. Het graf stamt uit de periode tussen 910 en 1030 na Christus.

De tanden van tien van de Vikingen werden in Weymouth gevonden. Al snel concludeerden de archeologen dat dit de tanden van de mannen in het massagraf waren en vielen de puzzelstukjes in elkaar. De isotopen in de tanden wezen er namelijk op dat de mannen in een koud, noordelijk klimaat waren opgegroeid.

De Vikingen zijn gevangen genomen door de Angelsaksen en wellicht voor het oog van publiek vermoord. Welbeschouwd was het oog om oog en tand om tand: de Angelsaksen werden in die tijd steeds vaker het slachtoffer van invallen van de Vikingen. Soms meerden slechts enkele schepen aan, maar een invasie kon ook met honderd boten tegelijk worden gestart.

“Ontdekken dat de geëxecuteerde jonge mannen Vikingen waren, is een spannende ontwikkeling,” meent projectmanager David Score. “Een massagraf is een relatief zeldzame vondst, maar om er één van deze omvang en uit deze periode van de geschiedenis te vinden is extreem ongebruikelijk en biedt een geweldige kans om meer te leren over wat er in die tijd in Dorset gebeurde.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd