Ontdekkingsreiziger vindt bewijs van oude waterweg

Ontdekkingsreiziger kolonel John Blashford-Snell beweert bewijs te hebben gevonden van een oude waterweg tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Deze route zou honderden jaren voor de aanleg van het huidige Panama Kanaal al bestaan hebben. De route bestaat volgens Blashford-Snell uit rivieren, een meer en uiterwaarden.

De waterweg zou in het noordwesten door Nicaragua hebben gelopen. Volgens Blashford-Snell is de route – weliswaar met moeite – te bevaren. “Maar er is nog meer onderzoek nodig.”

Blashford-Snell mag zich gesteund weten door oude kaarten. Die van Thomas Kitchin uit 1774 bijvoorbeeld. Hier staat de passage tussen de twee oceanen op, maar men nam aan dat de kaart met enig gevoel voor fantasie tot stand waren gekomen. Bewijs van de waterweg was immers nooit gevonden.

Volgens de ontdekkingsreiziger is de kans dat de waterweg door Nicaragua loopt groot. Hij vond er plaatsen waar twee riviersystemen (de één stroomde oostwaarts in het meer, de ander westwaarts in de Stille Oceaan – zich op bijzonder korte afstand van elkaar bevonden. Met die ontdekking stuitte hij op de vraag hoe men van de ene rivier naar de andere kon komen. Een lokale visser gaf hem het antwoord. Mariano Hernandez had de tocht van het meer naar de oceaan namelijk wel eens gemaakt; de reis werd mogelijk zodra het regenseizoen aanbrak en het land tussen de rivieren veranderde in een meer van twee meter diep.

Blashford-Snell is bezig met het plannen van een tweede expeditie om nader onderzoek te doen naar de oude waterweg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd