Ontbossing met succes teruggedrongen

De ontbossing is de laatste tien jaar vertraagd en dat wijst erop dat de maatregelen ter behoud van de bossen werken. Dat concluderen de Verenigde Naties. Voor een vreugdedansje lijkt het nog te vroeg: per jaar verdwijnt nog steeds een bosgebied ter grootte van Costa Rica.

Tussen 2000 en 2010 werd per jaar 13 miljoen hectare bos door mensenhanden of natuurrampen verwoest. Dat is zo’n 3 miljoen hectare minder dan per jaar in het decennium daarvoor het geval was. Netto gezien zijn de cijfers dankzij ambitieuze projecten waarbij veel bomen geplant zijn, minder schokkend. Netto verloren we het afgelopen decennium 5,2 miljoen hectare per jaar. In de jaren ’90 was dat netto nog 8,3 miljoen hectare per jaar.

Naast het planten van bomen hebben kapgrage landen als Indonesië en Brazilië de afgelopen jaren minder bomen omgezaagd. Daarnaast is een deel van de bossen in nationale parken opgenomen. En al die maatregelen werpen dus hun vruchten af.

Bossen beslaan zo’n 31 procent van onze globe en nemen daarmee in totaal ongeveer vier miljard hectare in beslag. In al die bomen is in totaal 289 gigaton aan koolstof opgeslagen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd