Ons lijf kan magnetisch veld in theorie detecteren

  Nieuw onderzoek wijst erop dat het menselijk lichaam alle benodigdheden in huis heeft om het magnetisch veld van de aarde te ‘voelen’.

  Onderzoekers bestudeerden lichtgevoelige proteïnen: cryptochromen. Deze proteïnen bepalen het biologische ritme van heel veel soorten en stellen fruitvliegjes en vogels in staat om het magnetische veld van de aarde te voelen.

  Vervangen
  Ook wij mensen beschikken over cryptochromen en de onderzoekers vroegen zich af of wij mensen deze konden gebruiken om het magnetisch veld te detecteren. Om dat te achterhalen verving hij de cryptochromen in fruitvliegjes door die van mensen.

  WIST U DAT…

  …het aardmagnetisch veld ooit razendsnel draaide?

  Experiment
  De aangepast vliegjes leerden vervolgens dat ze een magnetisch veld moesten associëren met een zoete beloning. De vliegjes kregen daarna de kans om door een gebied met of zonder magnetisch veld te vliegen. De vliegjes kozen massaal voor het magnetische veld, omdat ze dan een beloning zouden krijgen.

  Dat bewijst dat vliegjes ook met het menselijke cryptochroom in staat zijn om het magnetisch veld te detecteren. En het toont aan dat mensen blijkbaar de benodigdheden voor het detecteren van een magnetisch veld in huis hebben. Maar om wat voor reden dan ook worden die benodigdheden niet gebruikt.

  Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Geek3 (via Wikimedia Commons).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd