Ons lichaam lijkt in staat om de toekomst te voelen

Kan ons lichaam zich voorbereiden op toekomstige gebeurtenissen als er in onze omgeving geen enkele aanwijzing is dat die gebeurtenissen gaan plaatsvinden? Ja, zo suggereert nieuw onderzoek. Het lijkt erop dat ons lichaam stukjes van de toekomst kan voelen.

Het wordt ook wel presentiment genoemd, waarmee zoiets wordt bedoeld als ‘het voelen van de toekomst’. Wat daar precies mee wordt bedoeld, legt onderzoeker Julia Mossbridge uit aan de hand van een voorbeeldje. Stel: u zit op uw werk stiekem een computerspelletje te spelen. Ook heeft u een koptelefoon op. U kunt uw baas dus niet aan zien of horen komen. Stel nu dat u heel goed naar uw lichaam luistert. “Dan kun je in staat zijn om deze anticiperende veranderingen tussen twee en tien seconden voordat de baas binnenkomt op te merken en je videospelletje af te sluiten. Je hebt wellicht zelfs de tijd om dat spreadsheet waar je eigenlijk aan moet werken te openen en als je geluk hebt, kun je dat allemaal doen voordat je baas binnenkomt.”

WIST U DAT…

…rokers die nadenken over de toekomst sneller geneigd zijn om te stoppen met roken?

Maar kan ons lichaam de baas echt voelen aankomen, zelfs als daarvoor verder geen aanwijzingen zijn? Het is mogelijk, zo suggereert Mossbridge in een nieuwe studie. Voor haar onderzoek nam ze studies die tussen 1978 en 2010 zijn uitgevoerd, onder de loep. Een analyse van de resultaten wijst erop dat ons lichaam ons inderdaad kan voorbereiden op toekomstige gebeurtenissen zelfs als ons bewustzijn nog geen aanwijzingen kan vinden dat die gebeurtenissen gaan plaatsvinden. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Frontiers in Perception Science.

Hoewel het fenomeen vaak met de term presentiment wordt aangeduid, is dat niet de term die Mossbridge graag gebruikt. “Ik spreek liever over ‘afwijkende anticiperende activiteit’. Het fenomeen is afwijkend, omdat we het met ons hedendaagse begrip van hoe de biologie werkt niet kunnen verklaren, alhoewel verklaringen die verband houden met recente kwantumbiologische resultaten wellicht duidelijkheid kunnen scheppen. Het is anticiperend, omdat het toekomstige fysiologische veranderingen in reactie op een belangrijke gebeurtenis zelfs zonder aanwijzingen lijkt te kunnen voorspellen. En het is een activiteit, omdat het bestaat uit veranderingen in het hart, de huid en het zenuwstelsel.”

Bronmateriaal

"Can your body sense future events without any external clue?" - Northwestern.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jan-Grimo Sobez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd