Ons brein kan ‘slapen’ als wij wakker zijn

Alhoewel u klaarwakker bent, kan het zomaar zijn dat delen van uw brein zijn ingedut. Dat blijkt uit een onderzoek met ratten.

De onderzoekers zorgden ervoor dat de ratten slaap tekort kwamen. Vervolgens werd de activiteit in het brein van de dieren gemeten. Dat levert verrassende resultaten op. Zenuwcellen in de delen van het brein die bedoeld zijn om problemen op te lossen, dutten in. Ze gingen als het ware even ‘offline’.

Foutje!
Grappig genoeg was dat aan de ratten helemaal niet te merken. Hun gedrag en ook de activiteit in andere delen van het brein bleef hetzelfde. Totdat de dieren een probleem op moesten lossen. Toen ging het fout.

WIST U DAT…

Overbelast
Het is onduidelijk waarom bepaalde zenuwcellen het bijltje erbij neergooien als de ratten al lang wakker zijn. Mogelijk komt het doordat de zenuwcellen voortdurend bezig zijn om dingen in zich op te nemen. Op een gegeven moment moeten de cellen even stoppen om hun werk goed te blijven doen. “Als deze hypothese klopt, betekent dat dat je op een bepaald punt je zenuwcellen overbelast,” stelt onderzoeker Giulio Tononi. Gevolg: de zenuwcellen nemen het recht in eigen hand en gaan er even tussenuit. “Ze nemen rust, zelfs al zouden ze dat niet moeten doen.” En dan worden er foutjes gemaakt.

Het onderzoek toont aan dat mensen die te weinig slapen zich prima kunnen voelen, maar ergens toch niet goed kunnen functioneren. Het lijkt daarom verstandig om bij te weinig slaap niet op het gevoel af te gaan, maar toch wat extra slaap te pakken. “Zelfs als je jezelf fit en goed voelt, kunnen sommige delen van het brein dat niet zijn en dat zijn de delen die oordelen en beslissingen nemen.”

Bronmateriaal

"Is Your Brain Sleeping While You're Awake?" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd