Onontdekte komeet zorgt voor onrust

Wetenschappers zijn een komeet op het spoor die ons al eens trakteerde op een meteorenregen en mogelijk een gevaar vormt voor de aarde.

In februari waren er opeens opvallend veel meteoren te zien. Wetenschappers vroegen zich af waar die stofdeeltjes vandaan kwamen en startten een onderzoek. Ze ontdekten dat de stofdeeltjes afkomstig zijn van een nog niet ontdekte komeet.

Onregelmatig
Het lijkt erop dat het gaat om een komeet die heel onregelmatig voorbijkomt. Dat maakt het lastig om te voorspellen wanneer en waar de komeet weer opduikt. Een extra reden tot zorg. “Als de meteoren ons kunnen raken dan kan de komeet dat ook,” stelt onderzoeker Peter Jenniskens. “We weten niet of de komeet al voorbij is of ons nog nadert.”

WIST U DAT…

Dichtbij
De komeet kan enkele honderden jaren geleden voor het laatst langs zijn geraasd. Maar het kan ook duizenden jaren geleden zijn. Eén ding staat vast: toen de komeet voorbijkwam, was deze vrij dichtbij. De komeet liet een spoor van stofdeeltjes achter en zo af en toe komen die stofdeeltjes in botsing met de aarde. Het gevolg: een meteorenregen.

Opletten
Onderzoekers houden het heelal nu extra goed in de gaten. Ze proberen op basis van de stofdeeltjes meer te weten te komen over de baan van de komeet. Maar dat valt niet mee. De deeltjes worden namelijk aan andere krachten onderworpen dan de komeet zelf.

Hoewel er veel onduidelijkheid is, is er zeker geen reden voor paniek, zo benadrukken de onderzoekers. “De kans dat de komeet ons echt raakt, is klein.”

Bronmateriaal

"Evidence Found for Undiscovered Comet That May Threaten Earth" - Space.com
Foto: The Yerkes Observatory.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd