Onmogelijke pose van moordenaar J.F. Kennedy is toch mogelijk

oswald

Nieuw onderzoek suggereert dat de foto waarop Lee Harvey Oswald poseert met een wapen toch echt is.

Op 22 november 1963 wordt de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord. Kort na de moord wordt een verdachte gearresteerd: Lee Harvey Oswald. Twee dagen later wordt Oswald, nog voor hij ten overstaan van een rechter een verklaring heeft kunnen afleggen, vermoord.

Complottheorie
Hoewel een onderzoekscommissie stelt dat Lee Harvey Oswald de dader is, duiken er allerlei complottheoriën op. Sommige van die theoriën stellen dat Oswald onschuldig was en er ingeluisd werd. Aanhangers van dergelijke complottheoriën vechten de bewijzen die door de politie en Amerikaanse overheid tegen Oswald aanvoeren, aan. Eén zo’n bewijsstuk is een foto die de vrouw van Oswald kort voor de moord in haar achtertuin maakte. Op de foto staat Oswald met in zijn hand een wapen dat vergelijkbaar is met het wapen dat gebruikt werd om John F. Kennedy te doden.

De beroemde foto van Lee Harvey Oswald. Afbeelding: Warren Commission. Inzetten: de modellen van de onderzoekers. Afbeeldingen: Hany Farid.
De beroemde foto van Lee Harvey Oswald. Afbeelding: Warren Commission. Inzetten: de modellen van de onderzoekers. Afbeeldingen: Hany Farid.

Nep?
De foto zou nep zijn (iets wat Oswald zelf ook beweerde nadat hij gearresteerd was). De belichting klopt niet. De schaduwen kloppen niet. En de pose die Oswald op de foto inneemt, zou onmogelijk zijn. In 2009 en 2010 toonden onderzoekers al aan dat er niets mis is met de belichting en schaduwen op de foto. Afgaand op die twee factoren zou de foto dan ook authentiek kunnen zijn. Nu hebben de onderzoekers zich echter ook gebogen over de ‘onmogelijke’ pose van Lee Harvey Oswald. En wat blijkt? Die pose is helemaal niet onmogelijk.

Met behulp van een 3D-model gingen de onderzoekers na of Lee Harvey Oswald deze pose daadwerkelijk aan kon nemen. Ze maakten een 3D-model van het lichaam van Oswald en lieten het de pose van de foto aannemen. Daarbij gaven ze elk deel van het 3D-model natuurlijk de massa die dit deel in werkelijkheid ook had. Uit de analyse blijkt dat Oswald op de foto iets uit balans is, maar zeker in staat was om deze pose in te nemen. Ook stellen de onderzoekers dat de lengte van het wapen dat Oswald vast heeft, vergelijkbaar is met de lengte van het wapen dat gebruikt werd om John F. Kennedy te vermoorden. “Onze gedetailleerde analyse van de pose van Oswald, de belichting en schaduwen en het wapen in zijn handen verwerpt het argument dat met de foto geknoeid is,” concludeert onderzoeker Hany Farid.

Bronmateriaal

"Backyard photo of Lee Harvey Oswald is authentic, Dartmouth study shows" - Dartmouth College (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Warren Commission.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd