‘Onherkenbare’ kerncentrale op de maan

Wetenschappers werken aan een kerncentrale voor op de maan. En die komt er heel anders uit te zien dan de exemplaren hier op aarde.

Tijdens een conferentie doen onderzoekers hun plannen voor een kerncentrale op de maan of Mars uit de doeken. Onderzoeker James E. Werner is één van de wetenschappers die in opdracht van NASA werkt aan een kerncentrale die in de ruimte gebruikt kan worden. De eerste demonstraties (op aarde) moeten tegen 2012 plaatsvinden.

Koffertje
Tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society vertelde hij er dit weekend meer over. “Mensen zouden het systeem nooit herkennen als een kernreactor,” meent Werner. “De reactor zelf is 45 centimeter breed en 76 centimeter hoog: ongeveer net zo groot als een koffer. Er zijn geen koeltorens.” Het systeem dat hij samen met collega’s ontwerpt, kan overal worden toegepast. Op de maan of op Mars, bijvoorbeeld.

WIST U DAT…

Kernenergie
Hoewel zonne-energie ook in de ruimte potentie heeft, is het volgens Werner logisch dat NASA ook wel iets in kernenergie ziet. “Het belangrijkste verschil tussen zonne- en kernenergie is dat nucleaire reactoren in elke omgeving energie kunnen produceren.” Het systeem dat nu ontwikkeld wordt, kan – per reactor – evenveel energie leveren als acht gezinnen hier op aarde nodig hebben. Zet er enkele neer en de astronauten hebben genoeg energie om te kunnen wonen en werken.

De kerncentrale die voor in de ruimte ontwikkeld wordt, werkt grofweg op dezelfde manier als kerncentrales op aarde. Uraniumatomen worden gesplitst, daarbij komt hitte vrij en die hitte wordt omgezet in energie. Wetenschappers hopen met hun onderzoek uiteindelijk de meest effectieve kerncentrale voor in de ruimte te kunnen bouwen en zo ook buitenaardse koloniën op een veilige en betrouwbare manier van energie te kunnen voorzien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd