Onheilspellend muziekje onder haaien-docu tast imago van de haai aan

Angstaanjagende deuntjes in documentaires over haaien blijken een negatieve invloed te hebben op het beeld dat we van haaien hebben.

Tot die conclusie komen onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op een onderzoek onder meer dan 2000 proefpersonen. De proefpersonen kregen een 60 seconden durend filmpje met daarin rondzwemmende haaien te zien. Soms stond er een onheilspellend muziekje onder de beelden. Soms was de muziek opzwepend. En soms stond er helemaal geen muziek onder. Na afloop werd genoteerd hoe de proefpersonen tegen haaien aankeken.

WIST JE DAT…

De proefpersonen die het filmpje met onheilspellende muziek gezien hadden, waren veel negatiever over de haaien dan mensen die hetzelfde filmpje zonder of met opzwepende muziek eronder hadden bekeken. Blijkbaar is de muziek dus van invloed op onze perceptie.

Het onderzoek heeft volgens de wetenschappers implicaties voor documentairemakers en -kijkers. “Aangezien natuurdocumentaires vaak gezien worden als objectieve en gezaghebbende informatiebronnen is het belangrijk dat filmmakers en -kijkers zich ervan bewust zijn hoe de soundtrack invloed heeft op de interpretatie van de educatieve inhoud,” stelt onderzoeker Andrew Nosal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd