Ongezonde voeding eist in 2017 maar liefst 11 miljoen levens

De wereldbevolking eet te weinig granen en fruit en juist veel te veel zout.

Wereldwijd valt één op de vijf sterfgevallen in 2017 toe te schrijven aan ongezonde voeding. Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in The Lancet. Dat het nuttigen van een ongezonde etenswaar slecht is voor onze gezondheid, is niet nieuw. Maar de onderzoekers komen in hun studie nu met de onomwonden cijfers.

Gezondheidsrisico
Volgens de onderzoekers is een slecht dieet verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan roken of een hoge bloeddruk. Zo rekenden de onderzoekers uit dat ongezonde voeding in 2017 zo’n 11 miljoen levens eiste, terwijl roken in verband wordt gebracht met 8 miljoen doden en een hoge bloeddruk met 10,4 miljoen sterfgevallen. “Deze studie bevestigt dat wat velen al jaren dachten,” zegt onderzoeker Christopher Murray. “Slechte voeding is verantwoordelijk voor meer doden dan welke andere risicofactor dan ook.” Het komt erop neer dat zo’n 22 procent van de mensen die in 2017 overleden, het gevolg is van ongezonde voeding. Daarbij waren hart- en vaatziekten de hoofdoorzaak, op de voet gevolgd door kanker en diabetes.

Wat dan wel?
Wil je weten hoe een gezond dieet er wel uit moet zien? Onderzoekers hebben zich over de kwestie gebogen en kwamen met een voedingspatroon op de proppen dat zowel ons, als onze aarde kan redden.

Dieet
In de studie werd het voedingspatroon van 195 verschillende landen onder de loep genomen. Daarbij werd ook het dagelijkse menu bestudeerd. En de onderzoekers constateerden dat de wereldbevolking te weinig noten, zaden, melk en granen eet. Drankjes met veel suiker, verwerkt vlees en natrium werden juist veel te veel genuttigd. Een combinatie van een dieet met veel natrium en weinig granen en fruit vertegenwoordigden in 2017 meer dan de helft van alle sterfgevallen die toe te schrijven zijn aan ongezonde voeding.

Landen
Sommige landen slaagden er echter wel in om de juiste hoeveelheden gezonde voeding te nuttigen. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat mensen die in Centraal-Azië wonen bijvoorbeeld voldoende groente eten. Ook kwamen zij niets tekort aan omega-3, dat in zeevruchten zit. In het Caribisch gebied, Latijns-Amerika, Zuid-Azië, Westelijk Afrika en Oost-Azië staan er daarnaast voldoende peulvruchten op het menu. Echter blijkt dat vooral mensen uit China, Japan en Thailand teveel natriumrijk voedsel nuttigen. In Bangladesh eten ze het minste fruit en in Mexico staat het minste noten en zaden op het menu.

Al met al constateren de onderzoekers dat de meeste sterfgevallen als gevolg van ongezonde voeding voorkomen in Oezbekistan, gevolgd door Afghanistan, Marshalleilanden, Papoea-Nieuw-Guinea en Vanuatu. In Israël vallen de minste doden door een slecht dieet. Het Verenigd Koninkrijk staat op nummer 23 in de lijst, de Verenigde Staten op plaats 43. De auteurs stellen dat hun bevindingen de nadruk leggen op de behoefte aan betere inspanningen om het wereldwijde dieet te verbeteren. “We wijzen op het belang van het nuttigen van minder ongezonde voeding,” zegt onderzoeker Ashkan Afshin. “Een beleid dat zich richt op het bevorderen van gezonde voeding, kan daarnaast beter werken dan maatregelen die zich richten op het inperken van ongezonde voeding.”

Bronmateriaal

"The Lancet: Globally, 1 in 5 deaths are associated with poor diet" - The Lancet (via EurekAlert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Anestiev / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd