Ongezond voedsel vergroot kans op depressie

Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van veel verzadigde vetten en transvetten (onverzadigde, maar desalniettemin schadelijke vetten die onder meer in fastfood zitten) de kans op depressies vergroot. Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen diverse mentale aandoeningen, zo concluderen de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

De onderzoekers bestudeerden 12.059 proefpersonen gedurende zes jaar. In deze periode werd het dieet, de levensstijl en de gezondheid van de proefpersonen nauwlettend in de gaten gehouden. Toen het experiment begon, had geen enkele proefpersoon depressieve klachten. Na zes jaar bleken 657 mensen depressief te zijn.

Verband
De wetenschappers ontdekten dat er een duidelijk verband is tussen de depressieve klachten en het voedsel dat de proefpersonen nuttigden. De mensen die veel ongezonde vetten aten, bleken tot 48 procent meer kans te hebben op een depressie dan mensen die deze vetten niet nuttigden. En hoe meer slechte vetten er gegeten werden, hoe groter de kans op depressies werd.

WIST U DAT…

…een grote verbeelding ervoor zorgt dat u minder eet?

Klein beetje
Wie denkt dat de depressieve proefpersonen zich aan grote hoeveelheden vetten te buiten gingen, heeft het overigens mis. De proefpersonen kwamen uit een populatie waarin gemiddeld slechts 0,4 procent van het totale genuttigde voedsel uit slechte vetten bestaat. Dat relatief kleine beetje was blijkbaar toch genoeg om de kans op depressies met bijna vijftig procent te vergroten.

Olijfolie
De onderzoekers keken ook naar het effect van meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zitten onder meer in vis en plantaardige olieën. De vetten bleken niet alleen een stuk gezonder te zijn, ze verkleinden ook de kans op depressies. Dat verklaart waarom depressies veel vaker in het noorden van Europa voorkomen en het mediterrane gebied relatief weinig met de aandoening te maken heeft.

Toename
De wetenschappers moeten vaststellen dat het aantal mensen met depressie de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat steeds meer mensen plantaardige vetten door slechte vetten vervangen.

De studie toont aan dat zowel hart- en vaatziekten als depressies op dezelfde manier beïnvloed worden door ons dieet. Mogelijk hebben beide aandoeningen ook dezelfde oorsprong. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd