Wetenschappers hebben het oudste bewijs van een oneerlijke verdeling van rijkdom ontdekt. Ze vonden het in graven die zeker 7000 jaar oud zijn.
De onderzoekers bestudeerden 300 graven in het midden van Europa. Ze achterhaalden waar de overledenen vandaan kwamen door naar de isotopen in de stoffelijke resten te kijken. De verhouding van deze isotopen wordt bepaald door het eten en drinken dat mensen (vooral als kind) binnenkrijgen en kan verraden op welke grond of in welk gebied een persoon opgroeide. Ook bestudeerden ze eventuele gereedschappen die in het graf waren achtergelaten.
Dissels
Zo ontdekten de onderzoekers dat de mannen die met gereedschappen begraven werden, op betere grond opgroeiden. “De mannen die begraven werden met dissels (gereedschappen voor houtbewerking, red.) leefden van voedsel dat in löss-gebieden werd gekweekt,” vertelt onderzoeker Alex Bentley. Löss-gebieden hadden de voorkeur van de oude boeren: ze waren vruchtbaar en leverden veel gewassen op. Blijkbaar hadden de mannen die met gereedschappen werden begraven dus toegang tot betere grond dan de mannen die zonder gereedschappen werden begraven.
Ouder
En daarmee is de oneerlijke verdeling van rijkdom nog veel ouder dan gedacht. Deze ontstond blijkbaar niet in de late prehistorie, maar reeds in de Steentijd. “Het lijkt erop dat het Neolithicum het erfelijke eigendom (zoals land en vee) naar Europa bracht en dat de ongelijkheid zo ontstond.” En daar hebben wij tot op de dag van vandaag mee te maken. “Daarna was er geen weg terug: gedurende de Bronstijd, de IJzertijd en de Industriële tijd nam de ongelijkheid toe.” De zaden van die ongelijkheid werden echter in de Steentijd gezaaid.
Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences en is actueler dan ooit. Occupy-bewegingen kaartten eerder dit jaar de oneerlijke verdeling van de rijkdom aan.