Onechte karetschildpadden zwemmen tegen de stroom in

schildpad

Jonge onechte karetschildpadden zwemmen tegen zeestromingen in. Ze laten zich dus niet passief meevoeren door de stromingen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. Amerikaanse onderzoekers van het NOAA volgden dertien tot 350 dagen lang het gedrag van circa veertig schildpadden in de wateren rondom Nieuw-Caledonië. Dit is een eilandengroep ten oosten van Australië.

Nadat onechte karetschildpadden hun geboortestrand verlaten, verblijven ze zeven tot twaalf jaar in de oceaan. Daarna migreren ze weer richting kustgebieden. Jonge onechte karetschildpadden kunnen goed zwemmen, maar tot nu toe wisten wetenschappers niet of deze dieren ook daadwerkelijk zeestromingen trotseerden. Uit de satellietmetingen blijkt nu van wel. De schildpadden zwemmen met een gemiddelde snelheid van 30 centimeter per seconde tegen de stroom in.

Op de plek van de ster zijn de 42 schildpadden losgelaten. Daarna zijn ze alle kanten op gezwommen.
Op de plek van de ster zijn de 42 schildpadden losgelaten. Daarna zijn ze alle kanten op gezwommen.

Volgens de auteurs van het paper gebruiken de schildpadden meerdere zintuigen om zich te oriënteren en om hun koers aan te passen als gevolg van veranderende wind- en zeestromingen. “We weten nog niet exact hoe deze schildpadden in staat zijn om de richting van de stroom te herkennen, maar het onderzoek laat wel zien dat onechte karetschildpadden dit kunnen”, concludeert Dr Donald Kobayashi van het NOAA.

Het paper is van Kobayashi en zijn collega’s is gratis in te zien op de website van het journaal PLOS ONE.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd