Onderzoekers luiden opnieuw de noodklok over Nemo

Zijn huisje verbleekt. En dat gaat Nemo niet in de koude kleren zitten.

De aarde warmt op. En ook de temperatuur van het oceaanwater stijgt. Dat dat verstrekkende gevolgen heeft, zien we onder meer wanneer we naar het Great Barrier Reef kijken. Het anders zo kleurrijke rif ziet er pips uit. Dat komt doordat algen die het koraal van kleur en voedsel voorzien door toedoen van hoge watertemperaturen het hazenpad hebben gekozen. En ze laten verbleekt en zeer kwetsbaar koraal achter.

Zee-anemonen
Maar niet alleen koraal verbleekt. Ook zee-anemonen kunnen tijdens hittegolven wat pips gaan zien. En dat heeft gevolgen voor de bewoners van die zee-anemonen: de welbekende Amphiprion ocellaris, oftewel anemoonvis, oftewel clownvis, oftewel – voor de Disney-fans onder ons – Nemo. Dat is te lezen in het blad Nature Communications.

Het onderzoek
Wetenschappers bestudeerden zee-anemonen en clownvissen rond Frans-Polynesië ten tijde van de ongebruikelijk warme zomer van 2016. Ze gingen na hoeveel stress de clownvissen voor, tijdens en na verbleking van hun zee-anemoon hadden. Ook keken de onderzoekers of het de clownvissen lukte om zich succesvol voort te planten. Vervolgens vergeleken ze het gedrag van de clownvissen in de verbleekte zee-anemomen met soortgenoten die in zee-anemonen met een gezond kleurtje leefden.

Voortplanting
Uit het onderzoek blijkt dat clownvissen die in verbleekte zee-anemonen leven veel meer stresshormonen herbergen dan hun soortgenoten in gezonde zee-anemonen. Ook bleken de clownvissen in verbleekte zee-anemonen minder hormonen te herbergen die van belang zijn voor de voortplanting en minder vaak eitjes af te zetten en minder levensvatbare jongen op de wereld te zetten.

Het onderzoek is zorgwekkend. Want verbleekte zee-anemonen hebben niet alleen impact op de clownvissen die nu in deze zee-anemonen vertoeven. Ze beïnvloeden – via die clownvissen – ook volgende generaties, doordat de vissen zich minder succesvol voortplanten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd