Onderzoekers laten een tank ‘verdwijnen’

Een tank laten verdwijnen, is nog teveel gevraagd, maar wetenschappers kunnen er wel voor zorgen dat enkel een silhouet overblijft, zo blijkt.

De onderzoekers maakten voor dit experiment gebruik van koolstofnanobuizen. Deze buizen reflecteren vrijwel geen licht. En wetenschappers hadden eerder al wel eens bedacht dat ze dus heel geschikt waren om dingen te camoufleren. Want materiaal dat geen of weinig licht reflecteert, is dan eigenlijk alleen zichtbaar als een zwarte vlek: een silhouet.

Kan dat echt?
Onderzoekers wilden nu wel eens achterhalen of koolstofnanobuizen daar echt toe in staat waren. Ze graveerden een afbeelding van een tank in een stukje materiaal. De tank was goed te zien (zie ook de inzet in de foto hierboven).

WIST U DAT?

Glad
Vervolgens bedekten de onderzoekers de tank met nanobuizen. En wat gebeurde er? De tank verdween, zo schrijven de onderzoekers in het blad Applied Physics Letters. Het leek nu alsof het oppervlak waarin eerder nog een tank gegraveerd stond, helemaal glad was.

Het werkt dus! De technologie is niet zo geschikt om materialen helemaal te laten verdwijnen. Maar het biedt wel mogelijkheden. Zo kan het materiaal ervoor zorgen dat geen objecten, maar enkel nog silhouetten te zien zijn.

Een voorbeeld van een koolstofnanobuis. Afbeelding: Schwarzm (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"How to Make a Tank Disappear" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jong G. Ok / University of Michigan. Inzet: H. Shi et al., Appl. Phys. Lett., 99 (2011).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd