Onderzoekers ‘genezen’ pinda-allergische kinderen door hen gekookte pinda’s voor te schotelen

Maar liefst 80 procent van de deelnemers kon naderhand met een gerust hart een handje pinda’s eten. “Het is veelbelovend.”

Een pinda-allergie bestrijden met pinda: het lijkt een grandioze succesformule. In een nieuwe studie zijn onderzoekers erin geslaagd tientallen kinderen tot op zekere hoogte van deze vervelende allergie af te helpen, simpelweg door hen in toenemende dosissen gekookte pinda’s voor te schotelen. “Dit lijkt een veilige en effectieve methode om pinda-allergische kinderen te behandelen,” aldus onderzoeker Luke Grzeskowiak.

Pinda-allergie
Pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Zelfs een minimale hoeveelheid kan bij sommige mensen al tot ernstige reacties leiden. “Ongeveer drie procent van de kinderen in westerse landen heeft een pinda-allergie,” vertelt Grzeskowiak in gesprek met Scientias.nl. “En het aantal lijkt toe te nemen. Slechts een klein groepje, ongeveer 1 op de 5, ontgroeit het. Het betekent dat het voor velen een levenslange aandoening is.”

Geen remedie
Op dit moment bestaat er geen remedie, mensen met een ernstige noten- en peulvruchten-allergie zijn niet te genezen. “Het enige wat allergische mensen kunnen doen, is het vermijden van pinda’s en het gebruik van noodmedicatie voor de behandeling van allergische reacties,” legt Grzeskowiak uit. “Het vermijden van pinda’s kan echter een behoorlijke uitdaging zijn. Het legt een enorme last op pinda-allergische kinderen en hun ouders, wat een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de algehele kwaliteit van leven. Bovendien kunnen allergische reacties levensbedreigend zijn. Daarom is het heel belangrijk dat er methoden worden bedacht die in ieder geval het gevaar van per ongeluk ingenomen pinda’s verminderen.”

Studie
Grzeskowiak voerde daarom samen met zijn collega’s een studie uit, waarin hij 70 pinda-allergische kinderen, tussen de zes en achttien jaar, door middel van orale immunotherapie van hun allergie probeerde af te helpen. “We gaven hen eerst kleine en daarna toenemende dosissen gekookte pinda’s,” vertelt Grzeskowiak. “Wanneer ze resistenter werden, gaven we hen geroosterde pinda’s.” Gedurende de eerste twaalf weken van het onderzoek werden de pinda’s twaalf uur lang gekookt, alvorens ze aan de kinderen werden verstrekt. Gedurende de daaropvolgende twintig weken werden de pinda’s twee uur gekookt. De laatste twintig weken kregen de kinderen geroosterde pinda’s voorgeschoteld.

Veelbelovende resultaten
De resultaten zijn volgens de onderzoeker veelbelovend. Want 56 van de 70 kinderen (80 procent) konden na de studie zonder allergische reactie twaalf pinda’s eten. “Dit is een heel hoog succespercentage,” licht Grzeskowiak toe. “Bovendien zijn twaalf pinda’s echt een significante hoeveelheid. Het betekent dat deze kinderen goed beschermd zijn mochten ze per ongeluk pinda binnen krijgen.”

Bijwerkingen
Geheel zonder bijwerkingen verliep het onderzoek overigens niet. 61 procent van de deelnemers kreeg last van een behandelingsgerelateerde bijwerking. “Meestal waren deze mild en zelflimiterend,” zegt Grzeskowiak. “Andere kinderen reageerden goed op een eenvoudige behandeling met orale antihistaminica. Slechts drie deelnemers kregen een ernstige allergische reactie die een behandeling met een adrenaline-injectie vereiste. Dat dit aantal zo laag ligt, betekent dat de behandeling veilig is.”

Eiwitstructuur
Kortom, het eten van gekookte pinda’s kan allergische kinderen dus tot op zekere hoogte ‘genezen’. Maar wat is er dan zo anders aan gekookte pinda’s, ten opzichte van rauwe? “Door pinda’s te koken, verandert de eiwitstructuur,” legt Grzeskowiak desgevraagd uit. “Dit betekent dat ze minder snel een allergische reactie veroorzaken. Vervolgens kunnen we de hoeveelheid pinda’s die gegeten worden langzaam verhogen en tolerantie in het lichaam opbouwen, tot het punt dat het lichaam volledig ongevoelig is geworden.”

Verleden tijd
Hoewel veelbelovend, is het de vraag of noten- en/of peulvruchten-allergieën binnenkort tot het verleden zullen behoren. Volgens Grzeskowiak is er nog een lange weg te gaan. “We begrijpen nog steeds niet goed waarom het aantal mensen met een pinda-allergie toeneemt,” zegt hij. “Het liefst zouden we een pinda-allergie helemaal voorkomen. Onze bevindingen bieden dan ook slechts een zekere mate van bescherming tegen de inname van een kleine hoeveelheid pinda’s – het is geen remedie. De kinderen zijn in feite nog steeds allergisch. Om de behaalde ongevoeligheid te behouden, zullen ze regelmatig pinda’s moeten blijven consumeren.”

Op dit moment bestaat er nog geen goedgekeurde behandeling voor pinda-allergie. Er zal dan ook nog veel meer onderzoek moeten worden verricht. “Onze bevindingen zullen eerst moeten worden gereproduceerd in een grotere klinische studie,” zegt Grzeskowiak. “Dan pas kunnen we bepalen of het gebruik van gekookte pinda’s als onderdeel van orale immunotherapie inderdaad een veilige en effectieve behandelmethode is. Verder werkt orale immunotherapie helaas niet voor iedereen. We zijn dan ook bezig met het verbeteren van ons begrip van hoe deze behandelingen werken en welke factoren van invloed zijn op hoe mensen erop reageren. Dit is heel belangrijk bij het beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een dergelijke behandeling en het verbeteren van toekomstige behandelplannen.”

Bronmateriaal

"Boiled peanuts could help overcome child peanut allergy" - Flinders University

Interview met Luke Grzeskowiak

Afbeelding bovenaan dit artikel: aedkais van Getty Images (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd