Onderzoekers filmen hoe dappere leeuwenbroers een immens kanaal vol krokodillen oversteken (en het er wonder boven wonder levend vanaf brengen)

Over een kat met negen levens gesproken.

Onderzoekers zijn getuige geweest van een wel heel opmerkelijke gebeurtenis. Ze hebben gefilmd hoe twee leeuwenbroers een recordbrekende zwemtocht maakten over een kanaal in Afrika. En dit was geen gewoon kanaal; het zat ook nog eens vol met gevaarlijke nijlpaarden en krokodillen.

Video
Hieronder zijn de beelden te bewonderen. Op de video is te zien hoe twee mannelijke leeuwen diep in de nacht het Kazinga-kanaal in Oeganda oversteken. De opnames zijn gemaakt met warmtedetectiecamera’s gemonteerd op drones.

Langste zwemtocht
De beelden zijn om verschillende redenen opmerkelijk. Allereerst betreft het de langste zwemtocht ooit gemaakt door een leeuw. Dat betekent overigens niet dat leeuwen nooit zwemmen, maar ze zwemmen normaal gesproken niet zo ver. Eerdere gedocumenteerde zwemtochten van Afrikaanse leeuwen waren meestal tussen de tien en enkele honderden meters lang. In dit geval hebben de leeuwenbroers echter 1,5 kilometer door het water afgelegd.

Nijlpaarden en krokodillen
Daarnaast zit het Oegandese Kazinga-kanaal vol met gevaarlijke roofdieren, waaronder nijlpaarden en krokodillen. Toch lieten de dappere leeuwenbroers zich daar niet door tegenhouden. “Deze recordbrekende zwemtocht over een kanaal vol nijlpaarden en krokodillen toont echt aan hoe buitengewoon veerkrachtig de leeuwen zijn, gezien de enorme risico’s die ze hebben genomen,” aldus onderzoeker Alexander Braczkowski.

Jacob
De betreffende leeuwen zijn geen vreemden voor Braczkowski. Eén van de leeuwenbroers is Jacob, een plaatselijke legende van tien jaar oud. Jacob werd bekend nadat hij meerdere levensbedreigende situaties wist te overleven. “Ik durf te wedden dat we hier te maken hebben met de meest veerkrachtige leeuw van Afrika,” zegt Braczkowski. “Hij heeft een aanval van een buffel overleefd, zijn familie is vergiftigd voor de illegale handel in leeuwendelen, hij raakte verstrikt in een stropersval en hij verloor uiteindelijk zijn poot in een andere poging tot stroperij waarbij hij vast kwam te zitten in een stalen val.”

Foto van Jacob met een geamputeerde poot. Afbeelding: Alexander Braczkowski

Kat met negen levens
Volgens Braczkowski is Jacob echt een ‘kat met negen levens’. “Het is überhaupt al een opmerkelijke prestatie dat Jacob en zijn broer Tibu zo lang hebben weten te overleven in een nationaal park waar veel menselijke druk en hoog risico op stroperij zijn,” zegt Braczkowski. “Onze studies hebben aangetoond dat de populatie in slechts vijf jaar bijna is gehalveerd.”

Waarom?
De moedige poging van het leeuwenduo om een meer dan een kilometer lang water vol nijlpaarden en krokodillen te doorwaden, ondanks alle gevaren, toont hun buitengewone onverschrokkenheid en vastberadenheid om obstakels te overwinnen. Tegelijkertijd roept deze grote zwemtocht ook een prangende vraag op. Want waarom hebben Jacob en Tibu het gevaarlijke nachtelijke zwemavontuur van anderhalve kilometer in de eerste plaats gewaagd? “Het lijkt erop dat de broers op zoek waren naar vrouwtjes,” legt Braczkowski uit. “De concurrentie om leeuwinnen in het park is hevig. En kort voor de zwemtocht hadden ze een gevecht om de aandacht van een vrouwtje verloren. Daarom lijkt het erop dat ze de riskante reis hebben ondernomen om zo de vrouwtjes aan de overkant van het kanaal te bereiken. Er is een kleine brug die naar de andere kant leidt, maar de aanwezigheid van mensen daar heeft hen waarschijnlijk afgeschrikt.”

De ongelofelijke reis van Jacob en zijn broer is indrukwekkend. Anderzijds onderstreept het ook de ernstige uitdagingen waar bedreigde diersoorten zoals leeuwen mee te maken hebben. Denk aan verlies van leefgebied, stroperij en verstoorde ecologische evenwichten. Het laat de buitengewone aanpassingsvermogens zien die nodig zijn om te overleven in een steeds veranderende omgeving. “De zwemtocht van Jacob en Tibu illustreert treffend dat zelfs onze meest geliefde diersoorten moeilijke keuzes moeten maken om een thuis en een partner te vinden in een door mensen gedomineerde wereld,” besluit Braczkowski.

Bronmateriaal

"Lion with nine lives breaks record with longest swim in predator-infested waters" - Griffith University (via EurekAlert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: pjmalsbury van Getty Images Signature (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd