Onderzoekers creëren vlees met het goede van vis

steak

Goed nieuws voor mensen die niet van vis houden, maar dol zijn op vlees. Chinese onderzoekers hebben vlees ‘ontwikkeld’ dat rijk is aan de vetzuren die we normaliter aantreffen in vette vis.

De onderzoekers gingen aan de slag met Luxi Yellow-vee: Chinees vee dat doorgaans veel vlees oplevert. De onderzoekers introduceerden in foetale cellen van dit vee een nieuw gen: het fat1-gen. Dit gen – verkregen uit een rondworm – draagt een steentje bij aan het omzetten van omega 6-vetzuren in omega 3-vetzuren.

Een dieet rijk aan omega 3-vetzuren kan het lichaam onder meer beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omega 6-vetzuren zijn ook belangrijk voor een gezonde levensstijl, maar veel onderzoekers wijzen erop dat het wel belangrijk is dat deze twee vetzuren met elkaar in balans zijn. De hoeveelheid omega 3-vetzuren in het dieet van de meeste mensen loopt de laatste jaren echter flink terug, terwijl de hoeveelheid omega 6-vetzuren toeneemt. Door het fat1-gen aan foetale cellen van vee toe te voegen, nam de hoeveelheid goede oliën in het vlees van dat vee meer dan vijf keer toe. “Wij hebben het eerste bewijs geleverd dat het mogelijk is om een nieuw type vee te creëren dat een hogere voedingswaarde heeft als het gaat om de vetzuren in vlees,” vertelt onderzoeker Linsen Zan.

Meer onderzoek is echter wel hard nodig, zo benadrukken Zan en collega’s. Want hoe veilig is het op deze wijze ‘knutselen’ met genen? Van de veertien kalveren die na introductie van het fat1-gen ter wereld kwamen, stierven er elf nog voor ze vier maanden oud waren. Voornamelijk door toedoen van ontstekingen en een infectie die veelvuldig onder vee voorkomt. Nader onderzoek moet uitwijzen waardoor deze sterfgevallen exact veroorzaakt werden en of er een verband is met het werk van de onderzoekers. “We moeten nog veel leren over de beste wetenschappelijke technieken en veeteelt die nodig zijn om vlees tot een rijke bron van omega 3-vetzuren te maken, maar wij hebben de eerste stap gezet.”

Bronmateriaal

First beef with the goodness of fish - Springer (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd