Onderzoekers creëren betere smileys, geïnspireerd door Darwin

smiley

Ze worden tegenwoordig overal gebruikt: smileys. Maar hoe kunnen smileys nog beter een bepaalde emotie uiten? Een team van psychologen van Berkeley hebben zestien emoticons ontwikkeld voor Facebook.

darwin-boekHet personage heet Finch (‘vink’ in het Nederlands). Dit is een ode aan Charles Darwin en zijn darwinvinken. In 1835 bezocht Darwin de Galapagoseilanden, waar hij de darwinvinken bestudeerde. Hij zag al snel een verwantschap tussen de vinken en het verschil in gedrag en snavelvorm. Later publiceerde hij over de vogels in het beroemde: On the origin of species. Hiermee werd Darwin de belangrijkste grondlegger van de evolutietheorie.

“We wilden de iconische taal op Facebook – en op andere sociale media – verrijken door meer nuance, precisie en esthetiek toe te passen”, vertelt onderzoeker Dacher Keltner. “Deze samenwerking is een kans voor mensen om door de ogen van Darwin te kijken.”

smileysDe onderzoekers gebruikten Darwins boek ‘The Expression of Emotion in Man and Animals’ (zie foto rechtsboven) om de verschillende emoties in kaart te brengen. Vervolgens mochten illustrator Matt Jones en animator Sam Hood de smileys inkleuren en tot leven brengen.

Het team achter de Finch-smileys verwacht dat deze smileys minder snel verkeerd worden begrepen. Dit gebeurt nogal regelmatig: dat iemand een vrolijke smiley achter een bericht plakt, maar dat het dan vervelend overkomt.

Wilt u de smileys zelf gebruiken? Download de applicatie Facebook Messenger en activeer de stickers. Hoe dit precies werkt, kunt u lezen op de website van Androidworld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd