Onderzoeker publiceert openbare Facebook-gegevens

Een onderzoeker heeft de openbare gegevens van meer dan honderd miljoen Facebook-gebruikers verzameld. De lijst met een grootte van 2,8 gigabyte deelt Ron Bowes van Skull Security via het BitTorrent-netwerk. Doet Bowes iets fout? Nee, de gebruikte informatie is namelijk openbaar.

Gebruikers van de populaire website Facebook.com hebben de mogelijkheid om hun profiel in te vullen met openbare of beschermde informatie. Indien het beschermd is, krijgen alleen vrienden het profiel te zien. Openbare informatie is voor iedereen toegankelijk. Dus ook voor uw baas of voor onderzoeker Ron Bowes.

Wat Bowes heeft gedaan is simpelweg alle openbare gegevens in één lijst zetten. Deze lijst kunnen bedrijven gebruiken om gemakkelijk gegevens als e-mailadressen en locaties te ordenen en vervolgens te gebruiken voor eigen doeleinden.

Facebook laat weten dat Bowes lijst uit openbare informatie bestaat, die al beschikbaar was voor het grote publiek. “Deze informatie is al te vinden via Google, Bing of andere zoekmachines”, zegt een woordvoerder van Facebook in een persverklaring. “Er staan geen beschermde gegevens op de lijst.”

De lijst downloaden? Dat kan via Isohunt!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd