Onderzoek naar dineren op Mars

Na de Mars 500-missie staat er nu een nieuwe simulatie op stapel: eten wat de pot schaft op Mars.

Het is allang een droom van veel ruimtevaartorganisaties om mensen naar Mars te sturen. Maar zo’n reis is gecompliceerder dan u denkt. Zo duurt het al ongeveer 250 dagen om er te komen. Dat betekent dat een reis naar Mars dus al snel anderhalf jaar in beslag neemt. Tijdens de Mars 500-missie werden zes ‘astronauten’ gedurende meer dan 500 dagen in een capsule opgesloten. Ze verlieten de aarde nooit, maar simuleerden de reis naar Mars en deden zelfs een ruimtewandeling na. De missie was bedoeld om te kijken welke invloed zo’n lange reis op het lichaam en de geest van mensen heeft.

Eten
Maar zo’n reis heeft natuurlijk nog meer aspecten. Eten bijvoorbeeld. Want aangezien de reis 520 dagen duurt, moet er ook voor zoveel dagen eten mee. En dat eten moet goed blijven. Nu is er maar weinig voedsel dat zolang goed blijft en dus is het menu wat eenzijdig. Welke invloed heeft dat op mensen?

Astronautenvoedsel
Om dat uit te zoeken, start een nieuwe simulatie. Een groep ‘astronauten’ gaat namelijk zogenaamd vier maanden op Mars doorbrengen. Ze leven in een capsule die lijkt op een ruimtecapsule, moeten als ze naar buiten gaan een ruimtepak aan en ze eten voornamelijk astronautenvoedsel. Dat wil zeggen: eten dat gevriesdroogd of gedroogd is. Dat voedsel vullen ze aan met eten dat ze zelf kweken. Want het is de bedoeling dat reizigers naar Mars ook een kasje meenemen.

De onderzoekers hopen door de simulatie te achterhalen hoe mensen reageren wanneer ze langdurig astronautenvoedsel krijgen voorgeschoteld. En dat alles met maar één doel: een echte, succesvolle missie naar Mars organiseren. Voor wie daar wel een steentje aan bij wil dragen, is er goed nieuws. Er wordt voor deze nieuwe simulatie namelijk nog gezocht naar vrijwilligers.

Bronmateriaal

"Research participants sought for 120-day Mars analog habitat study" - Manoa.hawaii.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USGS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd