Onderzoek bewijst welke vetten essentieel zijn voor breingroei

  brein2

  Wetenschappers komen met bewijs dat bepaalde vetten in het bloed essentieel zijn voor de groei en werking van het brein. Zonder opname van de vetten blijft de breinontwikkeling achter.

  Het onderzoek aan Duke-NUS Graduate Medical School Singapore, geleid door prof. David Silver, toont dat mutaties van het eiwit Mfsd2a zorgen voor verminderde breinontwikkeling. Het eiwit Mfsd2a maakt het mogelijk dat lysophosphatidylcholines (LPC’s), bestaande uit de omega 3-vetzuren, vervoerd kunnen worden in het brein. Voor het eerst toont onderzoek de cruciale rol van de omega 3-vetzuren aan bij de groei van het menselijk brein en de breinwerking. Het onderzoek is onlien gepubliceerd in Nature Genetics.

  Mfsd2a mutatie
  Bij het eerste deel van het onderzoek werden twee families met Mfsd2a mutaties onderzocht. Ze hadden een sterk onderontwikkeld brein dat veel kleiner was dan een gemiddeld brein. “Door de mutaties van Mfsd2a kon het brein niet voldoende LPC’s door het brein vervoeren,” stellen de onderzoekers. Bij de twee families stierven de kinderen met de eiwitmutatie tussen het eerste en zesde levensjaar. “Voor het eerst werd er ook het verband aangetoond tussen een genetische ziekte en het LPC-transport.”

  Bij het tweede deel van de studie onderzochten de wetenschappers een familie met een andere mutatie van het Mfsd2a gen. Deze mutatie zorgde voor een lager transport van LPC’s. De familieleden met deze mutatie bleken ook microfalie te hebben. Dit is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. “De mutatie zorgde niet voor sterfte, maar de personen hadden wel een verstandelijke handicap, slechtere controle over hun ledematen en zij konden niet (goed) praten.”

  Eerder ontdekte Dr. Silver al dat Mfsd2a zorgt voor het transport van LPC’s. Voor zijn ontdekking wisten wetenschappers wel dat LPC’s in het bloed belangrijk waren, maar niet wat hun exacte werking was.

  Breinontwikkeling
  Beide onderzoeken tonen het cruciale belang van het transport van LPC’s in het brein. Zonder een goed transport van LPC’s kan het brein niet voldoende ontwikkelen. Zonder Mfsd2a kan het brein zelfs helemaal niet de omega 3-vetzuren door het brein vervoeren. “Het onderzoek toont dat de opname van LPC’s ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus en het brein op latere leeftijd,” zegt Dr. Silver. “Mogelijk kunnen we in de toekomst medicijnen ontwikkelen die neurologische aandoeningen kunnen voorkomen en behandelen. We kunnen dan met medicatie de groei en het functioneren van de hersenen verbeteren.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd