Onderzeese vulkaan bedreigt Italië

Europa’s grootste onderzeese vulkaan kan elk moment uitbarsten en een tsunami veroorzaken die heel zuid-Italië overstroomt. Met die alarmerende waarschuwing komt het nationale instituut voor geofysica en vulkanologie. “Het kan zelfs morgen gebeuren.”

“Ons laatste onderzoek laat zien dat de vulkaan niet solide is; de muren zijn kwetsbaar” vertelt Enzo Boschi, voorzitter van het instituut. “En de magmakamer heeft flinke afmetingen. Dat wijst er allemaal op dat de vulkaan actief is en elk moment kan gaan uitbarsten.”

Een eruptie heeft grote gevolgen. Bijvoorbeeld een sterke tsunami die de kust van Campania, Calabria en Sicilië bereikt. “Een breuk in één van de wanden zal miljoenen kubieke meters aan materiaal laten vrijkomen en een hele sterke golf veroorzaken. Hoewel de gegevens die we verzameld hebben heel precies zijn, is het onmogelijk om voorspellingen te doen.”

De Marsilivulkaan ligt zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van Napels. De vulkaan is 70 kilometer lang en 30 kilometer breed. De krater bevindt zich ongeveer 450 meter onder het oppervlak van de Tyrreense Zee. De vulkaan is sinds het begin van de geschiedschrijving niet meer uitgebarsten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd