Onderzeese expeditie stuit op pimpelpaarse inktvis met uitpuilende ogen

Weer heeft een onderzeese expeditie voor de kust van Californië bijzondere beelden opgeleverd. Dit keer van een dwerginktvis die zo uit een tekenfilm lijkt te komen.

“Hij heeft rare ogen!” zo roept één van de onderzoekers uit wanneer hij het paarse inktvisje in het oog krijgt. “Misschien heeft hij oogproblemen,” zo stelt een andere onderzoeker voor. “Hij ziet er zo nep uit!” roept een ander. “Het lijkt wel alsof een kind zijn speeltje heeft laten vallen.”

De beelden
De onderzoekers slaken hun kreten terwijl ze beelden bekijken die met behulp van een ROV (Remotely Operated Vehicle) zijn gemaakt. De ROV maakte de beelden (bekijk ze hieronder) tijdens een expeditie voor de kust van Californië.

R. pacifica
In het filmpje is te horen dat de onderzoekers gissen naar de soort waartoe dit bijzondere organisme behoort. Inmiddels zijn ze daaruit, zo is op de site van de expeditie te lezen. Het is een dwerginktvis die behoort tot de soort Rossia pacifica. De soort lijkt een kruising tussen een octopus en een inktvis, maar is in werkelijkheid nauwer verwant aan de zeekat. R. pacifica brengt zijn leven door op de bodem van de zee. Hij verbergt zich een groot deel van de tijd onder sedimenten. De ogen van de dwerginktvis steken dan boven het sediment uit, waardoor deze zijn prooien kan zien naderen.

Het is niet voor het eerst dat deze expeditie bijzondere beelden oplevert. Eerder spotten wetenschappers al een mysterieus paars bolletje en de zwaarste beenvis die we kennen.

Bronmateriaal

"Googly-Eyed Stubby Squid" - Nautilus Live

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd