Het handhaven van een donkere omgeving in de late uurtjes en het zorgen voor voldoende daglicht kan cruciaal zijn voor het ondersteunen van onze biologische klok en het verlagen van gezondheidsrisico’s, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Steeds meer mensen wonen tegenwoordig in stedelijke gebieden, waar het vaak nooit helemaal donker wordt. Kunstlicht van straatlantaarns, gebouwen en andere bronnen verlichten de nacht. Daarnaast zijn er ook veel mensen die ’s nachts werken, zoals medewerkers in de zorg, fabrieken of de horeca. Hierdoor krijgen zij minder kans om natuurlijk licht te zien. En de gevolgen daarvan kunnen weleens verstrekkend zijn, zo waarschuwen onderzoekers. Want kunstlicht gedurende de nacht en het gebrek aan zonlicht overdag, kan jaren van je leven kosten.
Studie
In een nieuwe studie hebben onderzoekers gekeken naar de relatie tussen persoonlijke lichtblootstelling en het risico op overlijden. Ze bestudeerden 89.000 deelnemers van de UK Biobank, die tussen de 40 en 69 jaar oud waren. De gegevens werden verzameld met polssensoren en de overlijdens van de deelnemers werden gedurende een follow-upperiode van ongeveer 8 jaar geregistreerd. De slaaptijd, slaapkwaliteit en gemiddelde duur van de slaap werden geschat op basis van bewegingsgegevens. In totaal omvatte het onderzoek maar liefst 13 miljoen uur aan gegevens.
Vroegtijdig overlijden
De bevindingen zijn vrij zorgelijk. Zo blijkt dat blootstelling aan verlichte nachten en donkere dagen in verband staat met een hoger risico op overlijden. De resultaten tonen aan dat mensen die ’s nachts aan hoge niveaus van licht worden blootgesteld, een 21 tot 34 procent verhoogd risico op overlijden hebben. Aan de andere kant hebben mensen die veel daglicht krijgen, 17 tot 34 procent minder kans op overlijden.
Circadiaan ritme
Hoe dat kan? “Blootstelling aan lichte nachten en donkere dagen kan ons circadiaan ritme verstoren”, verklaart onderzoeker Sean Cain. En dat heeft grote gevolgen. In het onderzoek hebben de onderzoekers met computermodellen aangetoond dat een verstoord biologisch ritme samenhangt met een groter risico op overlijden. “Deze verstoring staat bekend als een oorzaak van diverse gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en een verhoogd risico op overlijden”, vervolgt Cain. Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat licht gedurende de nacht de timing verandert en het signaal van de centrale ‘pacemaker’, die de ritmes in ons lichaam regelt, verzwakt. “Deze nieuwe bevindingen over de mogelijke schadelijke effecten van licht benadrukken hoe belangrijk het is om te letten op je persoonlijke lichtblootstelling voor je gezondheid”, benadrukt Cain.
Het menselijk lichaam heeft een interne klok, ook wel de biologische klok genoemd. Hierdoor houden we er allemaal een dag-nachtritme van ongeveer 24 uur op na. Dit ritme wordt ook wel het circadiane ritme genoemd (‘circa één dag’). Dit ritme speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme, maar ook in een groot aantal andere lichaamsprocessen. Zo beïnvloedt de biologische klok processen zoals hormoonafgifte (o.a. melatonine en cortisol) en de glucosehuishouding. Verschillende lichaamsfuncties waaronder lichaamstemperatuur, honger en verzadiging, worden ook gereguleerd door de biologische klok. De biologische klok zorgt er dus voor dat de processen in ons lichaam op het juiste moment plaatsvinden. Verstoringen in de biologische klok kunnen optreden door verschillende oorzaken zoals nachtwerk, een jetlag of door langdurig gebruik van lichtgevende schermen in de avond.
De bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om ’s nachts en in de vroege ochtend een donkere omgeving te behouden, omdat de centrale biologische klok dan het meest gevoelig is voor licht. Ook is het belangrijk om overdag fel licht op te zoeken om onze biologische ritmes te verbeteren.
Kortom, het vermijden van licht ’s nachts en het zorgen voor voldoende daglicht kan bijdragen aan een betere gezondheid en de kans op het ontwikkelen van ernstige aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten verkleinen. Mocht dit lastig zijn, dan adviseren de onderzoekers om in ieder geval ’s nachts warmere lichten en dimmers te gebruiken en overdag de jaloezieën te openen om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Dit zijn belangrijke stappen die bijdragen aan een betere gezondheid en een langere levensduur.
…onderzoekers al eerder aantoonden dat lichtvervuiling tevens het risico op Alzheimer verhoogt? Vooral bij jongeren, opvallend genoeg. Lees hier verder!