Het lijkt erop dat een planetoïde of komeet op Jupiter is geklapt. Nieuw bewijs dat de gasreus zeer regelmatig het slachtoffer is van inslagen.
Amateur-astronoom Gerrit Kernbauer bestudeerde Jupiter op 17 maart met zijn Skywatcher Newton 200/1000-telescoop. Pas tien dagen later, toen hij de beelden die hij gemaakt had, bestudeerde, viel hem iets op. Gedurende minder dan één seconde is op de beelden een lichte vlek te zien. “Mijn enige verklaring hiervoor is een planetoïde of komeet die de hoge atmosfeer van Jupiter binnendrong en verbrandde of explodeerde,” zo schrijft hij.
Ook amateur-astronoom John Mckeon had het geluk de heldere vlek te spotten. Zijn beelden zie je hieronder.
Kernbauer stelt dat de beelden hem doen denken aan Shoemaker-Levy 9. In 1994 klapten 21 brokstukken van deze komeet op Jupiter. Hubble maakte kort na die inslagen onderstaande foto van de getroffen gasreus.
De beroemde inslag in 1994 en de inslag die amateur-astronomen onlangs waarnamen, maken deel uit van een lange serie inslagen. Met grote regelmaat wordt Jupiter getroffen door een object uit de ruimte; naar schatting enkele malen per jaar. En steeds vaker zijn het amateur-astronomen die er met hun voortreffelijke telescopen getuige van zijn.