Onbemande testvlucht van Boeings Starliner opnieuw uitgesteld

Zojuist maakte Boeing bekend dat de vlucht die voor vanavond gepland stond, niet doorgaat.

Het is niet de eerste keer dat de onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation wordt uitgesteld. Eigenlijk had Boeings Starliner vorige week al de lucht in moeten gaan. Een ongelukje met de Russische Nauka-module bij het ISS gooide toen echter roet in het eten. En ook vandaag gaat het er dus niet van komen.

De lancering is afgeblazen vanwege een probleem in de aandrijvingssystemen van Starliner. En dat ontstond vrij laat; zo was de Atlas V-raket al gevuld met brandstof. Die wordt nu weer leeggehaald. Als de problemen een beetje snel konden worden opgelost, zou er een dag later om 18.57 uur (Nederlandse tijd) een nieuwe mogelijkheid zijn geweest om Starliner te lanceren. Maar NASA heeft in samenspraak met Boeing besloten daarvan af te zien. Pas als de problemen zijn opgelost, wordt een nieuwe lanceerdatum gekozen.

Voorlopig geen herkansing dus voor Boeing, die een eerdere onbemande testvlucht eind 2019 nog mis zag gaan en deze tweede testvlucht nodig heeft om aan te tonen dat Starliner klaar is voor het echte werk: het vervoeren van astronauten. De onbemande testvlucht maakt namelijk deel uit van NASA’s Commercial Crew Program. Binnen dit programma werken verschillende commerciële partijen – waaronder Boeing en SpaceX – aan een draagraket en ruimtecapsule waarmee NASA-astronauten naar het ISS kunnen worden getransporteerd. Door de ritjes naar het ISS uit te besteden, kan NASA zich onder meer richten op bemande missies naar de maan.

Meer weten over de belangrijke testvlucht van Boeings Starliner? Lees er hier alles over!

Bronmateriaal

Boeing
NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: Boeing / John Grant

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd