Zo’n vijf uur ten noorden van Athene hebben archeologen een tot voor kort onbekende stad uit de oudheid ontdekt.
Onderzoekers ontdekten de resten van de stad op en rond een heuvel die boven de uitgestrekte vlakten van Thessalië uitsteekt. “Het feit dat niemand deze heuvel eerder verkend heeft, is een mysterie,” stelt onderzoeker Robin Rönnlund.
Grote stad
In eerste instantie dachten archeologen dat de heuvel resten van een onbeduidende nederzetting herbergde. Maar dat bleek al snel niet het geval te zijn. De onderzoekers stuitten op de top en hellingen van de heuvel onder meer op resten van torens, muren en stadspoorten. “We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben,” vertelt Rönnland. “Het gebied binnen de stadsmuren is zo’n 40 hectare groot.”
Verschillende tijdvakken
Op de heuvel zijn resten uit verschillende tijdvakken teruggevonden. “We hebben oud aardewerk en munten ontdekt die kunnen helpen om de stad te dateren. De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben.” Kort daarna verlieten de inwoners hun stad. Onbekend is nog waarom. “Mogelijk heeft het iets te maken met de Romeinse verovering van dit gebied.”
De archeologen hopen dat de stad meer kan vertellen over de gewelddadige periode die met de komst van de Romeinen aanbrak. “Er is heel weinig bekend over oude steden in de regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de Oudheid een achtergebleven gebied was.” Deze vondst brengt archeologen echter op andere gedachten. “En laat zien dat er nog genoeg te ontdekken valt in de Griekse grond.”