Onbekend object in nabij sterrenstelsel

Radioastronomen van de universiteit van Manchester hebben een vreemd nieuw object gevonden in M82, een nabij sterrenstelsel. Het object, dat plotseling verscheen, hebben astronomen nog nooit eerder waargenomen in het Melkwegstelsel.

Het sterrenstelsel M82 is tien miljoen lichtjaar verwijderd van de aarde. Er worden veel nieuwe sterren geboren, maar er gaan ook veel sterren dood. Iedere twintig tot dertig jaar vindt er een krachtige supernova plaats.

“Het nieuwe object dat in mei 2009 verscheen is iets wat we nog nooit eerder hebben waargenomen”, vertelt Dr. Muxlow van de universiteit. “In een paar dagen tijd nam het object in helderheid toe. In de eerste paar maanden na verschijning werd het object niet zwakker. Karakteristieken die een normale supernova niet heeft.”

De wetenschappers vermoeden dat het object een extragalactische microquasar is. Microquasars zijn zwarte gaten die om normale sterren draaien. Wanneer gas van deze sterren in zwarte gaten valt, ontstaan er twee krachtige jets. Deze jets produceren veel radiostraling.

De gevonden microquasar is veel helderder dan de microquasars in het Melkwegstelsel. Er is dus nog meer onderzoek nodig om het object definitief in het hokje ‘microquasar’ te plaatsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd