Onbegrip over ‘haastige’ keuze UNESCO

De Galapagoseilanden staan niet langer op de lijst met bedreigd werelderfgoed. Dat heeft UNESCO besloten. Ecuador – het land waar de Galapagoseilanden aan toebehoren – is blij. Wetenschappers zijn boos en spreken van een haastige, niet goeddoordachte beslissing.

“Het is wat prematuur om dit unieke gebied van de werelderfgoedlijst te verwijderen,” meent Julia Marton-Lefevre. Marton is het hoofd van de organisatie International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Deze organisatie voorziet UNESCO van advies als het gaat om werelderfgoed. Dit keer lijken deze adviezen echter in de lucht te zijn geslagen. “Bedreigingen van toerisme, invasieve soorten en overbevissing spelen nog steeds en de situatie op de Galapagoseilanden blijft kritiek,” vertelt Tim Badman van IUCN.

Bescherming
Toch besloot UNESCO afgelopen woensdag de Galapagoseilanden na drie jaar van de rode lijst te halen. Dat gebeurde op verzoek van Brazilië en moest onderstrepen hoe goed Ecuador haar best had gedaan om de archipel te beschermen.

Veel werk
De wetenschappers zijn niet overtuigd. “We erkennen dat de overheid van Ecuador zich heeft ingespannen om de situatie te redden,” vertelt Badman. “Maar IUCN had aanbevolen om de Galapagoseilanden op de rode lijst te houden. Er is namelijk nog veel werk te doen.”

Darwin
De Galapagoseilanden bevinden zich zo’n 1000 kilometer ten westen van de kust van Ecuador. De eilanden werden wereldberoemd door toedoen van Charles Darwin. Hij bezocht de archipel in 1835.

De archipel bestaat uit negentien eilanden en zo’n 100 kleine eilandjes en rotsen. Al sinds 1978 staan de Galapagoseilanden op de Werelderfgoedlijst, maar pas in 2007 werden zij als bedreigd gemarkeerd. Steeds meer toerisme en de opkomst van invasieve soorten maakten het ecosysteem op de eilanden langzamerhand kapot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd