Onaardige werknemer verdient meer

Nieuw onderzoek toont aan dat onaardige mannen meer geld verdienen dan aardige mannen. Ook onaardige vrouwen verdienen ietsje meer.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van 3500 mensen. Ze keken naar het salaris en de persoonlijkheid van de mensen. De onderzoekers wilden alleen het verband tussen persoonlijkheid en salaris achterhalen en daarom werden de resultaten goed gecontroleerd op andere factoren die invloed konden hebben op het salaris (bijvoorbeeld de opleiding). Maar zelfs wanneer de opleiding in ogenschouw werd genomen, bleek persoonlijkheid nog een grote invloed te hebben op het salaris.

Minder salaris
Mannen die heel vriendelijk waren en graag anderen hielpen, verdienden gemiddeld 18,31 procent minder dan de mannen die iets harder waren. Bij vrouwen was dat verschil gemiddeld 5,47 procent.

WIST U DAT…

Experiment
Hoe komt dat? De onderzoekers zochten het uit. Ze legden studenten de profielen van acht mannelijke of acht vrouwelijke sollicitanten voor. Sommige mannen en vrouwen werden voorgesteld als heel aardig en vriendelijk. De rest als minder vriendelijk.

Promotie
De resultaten zijn opvallend: studenten lieten mannen die niet zo’n heel vriendelijk karakter hadden veel vaker promotie maken dan de vriendelijke mannen. De onderzoekers denken wel te weten hoe dat komt: de onvriendelijke mannen zijn wat harder en daardoor misschien ook wel geschikter voor hogere functies. Vrouwen die onaardig waren, kregen vaker promotie dan heel zachte vrouwen, maar niet zo vaak als de onaardige mannen. Waarschijnlijk komt dat doordat die eigenschap niet gewaardeerd wordt in vrouwen.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Personality and Social Psychology.

Bronmateriaal

"Nice Guys Finish Second, Women Finish Last" - Livescience.com>br />De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thinkpanama (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd