Onaantrekkelijke collega wordt vaker gepest

pesten

Collega’s die er onaantrekkelijk uitzien, worden eerder getreiterd en gepest dan aantrekkelijke collega’s. Dit concluderen wetenschappers van de staatsuniversiteit van Michigan. “We denken dat we ons professioneel en volwassen gedragen op het werk, maar soms is het net een middelbare school”, zegt professor Brent Scott.

Er zijn al tientallen onderzoeken gedaan naar de populariteit van knappe studenten op middelbare scholen. Nu blijkt dat dit verband door te trekken is naar het bedrijfsleven, zo schrijven de wetenschappers. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het onderzoeksblad Human Performance.

Vragenlijst
De onderzoekers ondervraagden 114 medewerkers van een gezondheidsinstelling in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De deelnemers beantwoorden vragen over ongepast gedrag van hun collega’s. Zo moesten zij aangeven of zij wel eens voor paal werden gezet. En of zij wel eens hatelijke opmerkingen naar hun hoofd geslingerd kregen.

Aantrekkelijkheid
Vervolgens beoordeelde een onafhankelijke groep mensen de aantrekkelijkheid van de 114 medewerkers. Uiteraard hielden de onderzoekers rekening met factoren als leeftijd, geslacht en hoe lang de deelnemers al in de gezondheidszorg werkten.

Ook innerlijk is belangrijk
Het blijkt dat onaantrekkelijke collega’s vaker worden gepest. De onderzoekers concluderen dat niet alleen uiterlijk belangrijk is, maar ook het gedrag van een persoon. Iemand die er onaantrekkelijk uitziet, maar ook onaardig en niet meegaand is, zal veel sneller hard behandeld worden door zijn collega’s.

Praktijk
De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden door managers die hun medewerkers willen beschermen vóórdat het pesten begint.

Bronmateriaal

"'Ugly' finding: Unattractive workers suffer more" - Staatsuniversiteit van Michigan

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd