Omnifocus-videocamera is een revolutie

Wie een video maakt met een videocamera, kan de lens niet focussen op meerdere objecten tegelijkertijd. U moet kiezen wie u scherp wilt zien: de top van de Eiffeltoren in de verte, of een straatmuzikant op de voorgrond. Dit hoeft in de toekomst niet meer. Wetenschappers van de universiteit van Toronto hebben een videocamera gemaakt die zowel nabije als verre beelden scherpstelt.

In de videocamera zitten een heleboel kleine videocamera’s. Daarnaast zit er een camera in die de afstand tot bepaalde objecten bepaalt: een zogenaamde Divcam. De informatie van de Divcam wordt gebruikt door de kleine videocamera’s om scherp te stellen. Het resultaat is vlijmscherpe beelden.

De camera is nog steeds in de ontwikkelingsfase, maar toch weerhoudt dit wetenschappers er niet van om te speculeren over het toekomstige gebruik.

De omnifocus-videocamera kan gebruikt worden om een concert op te nemen. Traditionele videocamera’s slagen er niet in om te focussen op de zanger en de bandleden, de omnifocus-videocamera wel. Ook kan de techniek in de medische wereld gebruikt worden, bijvoorbeeld in een laparoscoop.

Links een beeld dat is geproduceerd met de omnifocus-videocamera. Het beeld rechts is gemaakt met een traditionele camera.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd