Omgetoverde huidcel van aap met succes in zijn eigen brein teruggeplaatst

experiment

Wetenschappers hebben huidcellen van een aap omgetoverd tot neurale cellen en in het brein van de aap getransplanteerd. Daar groeiden de cellen uit tot optimaal functionerende hersencellen. Het baanbrekende onderzoek maakt de weg vrij voor een persoonlijke geneeskunde, waarbij patiënten een behandeling op maat krijgen.

De getransplanteerde cellen waren afkomstig van geïnduceerde pluripotente stamcellen (ook wel iPS-cellen genoemd). Deze cellen kunnen – net als embryonale stamcellen – uitgroeien tot elke cel die in ons lichaam voorkomt. In tegenstelling tot embyronale stamcellen komen iPS-cellen echter in volwassen cellen voor.

Aanpak
De onderzoekers verwijderden enkele cellen uit de huid van apen. Vervolgens toverden ze die cellen om tot iPS-cellen. Die lieten ze uitgroeien tot de voorlopers van neurale cellen. De cellen werden in het brein van de aap getransplanteerd en groeiden daar uit tot volwassen neurale cellen. De getransplanteerde cellen functioneerden na zes maanden net zo als de gewone hersencellen van de aap. Sterker nog: ze waren er niet van te onderscheiden. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Cell Reports.

WIST U DAT…

…stamcellen ook bedreigde diersoorten wellicht kunnen redden?

Geen afstoting
Doordat de getransplanteerde cellen van de aap zelf afkomstig zijn, vindt er geen afstoting plaats. Ook vertoonden de cellen geen sporen van kanker. “Ze zien er normaal uit,” vertelt onderzoeker Su-Chun Zhang. “We hebben antistoffen gebruikt om cellen die zich snel delen – zoals kanker dat doet – te markeren, maar we hebben dat niet zien gebeuren.” Het onderzoek zal uiteindelijk leiden tot een hele persoonlijke geneeskunde, waarbij cellen van patiënten zelf gebruikt worden om de patiënten te genezen. Het is de ultieme behandeling op maat.

De onderzoekers hopen dat hun studie onder meer leidt tot een behandeling tegen Parkinson. Maar voor het zover is, is meer onderzoek hard nodig. “Deze techniek kan niet gebruikt worden om patiënten te helpen voordat een aantal vragen is beantwoord: kan deze transplantatie de symptomen verminderen? Is het veilig? En wat zijn de bijwerkingen? Want je kunt de symptomen wel verminderen, maar als dat tot iets anders leidt, dan heb je het probleem niet opgelost.”

Bronmateriaal

"Transplanted brain cells in monkeys light up personalized therapy" - WISC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeff Miller / University of Wisconsin-Madison.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd