Oma heeft tot wel tien jaar lang baat bij hersentraining

oude vrouw

Wetenschappers hebben ontdekt dat mentale training verstrekkende effecten heeft. Zelfs tien jaar nadat ouderen oefeningen die het brein scherp moeten houden, hebben volbracht, plukken ze daar nog steeds de vruchten van.

Onderzoekers verzamelden meer dan 2800 mensen die gemiddeld 74 jaar oud waren. De proefpersonen werden in verschillende groepen ingedeeld. Zo was er onder meer een groep die geheugentraining kreeg en een groep die oefende met redeneren (zij moesten problemen oplossen door een patroon te ontdekken). Ook was er een controlegroep: proefpersonen uit deze groep kregen geen enkele training. En er was een groep die trainde op snelheid: ze oefenden om informatie op verschillende plekken op het scherm zo snel mogelijk te identificeren.

Training
De proefpersonen trainden in een periode van vijf tot zes weken tien keer. De trainingen duurden 60 tot 74 minuten. Een deel van de proefpersonen kreeg één en drie jaar later nog een ‘booster training’. Na tien jaar keken de onderzoekers hoe het nu met de proefpersonen ging.

Resultaten
Alle proefpersonen die tien jaar eerder een training ontvangen hadden, bleken minder moeite te hebben met dagelijkse activiteiten dan de mensen in de controlegroep. Alle proefpersonen zagen het deel van het brein dat getraind werd, vooruitgaan. De cognitieve verbetering bleek vijf jaar na de training nog aanwezig te zijn. En de mensen die een snelheids- of redeneertraining ontvangen hadden, plukten daar zelfs tien jaar de vruchten van. “De duur van dit effect is opmerkelijk,” vindt onderzoeker Frederick Unverzagt.

De onderzoekers willen in de toekomst achterhalen welke effecten cognitieve training in combinatie met een gezonde levensstijl en een gezond dieet heeft. Wellicht kunnen er dan nog grotere verbeteringen worden geboekt.

Bronmateriaal

"Benefits of cognitive training can last 10 years in older adults" - IU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Olsenweb (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd