Adam en Eva mochten niet van de verboden vruchten eten. In een groep, hadden zij de verleiding van die vruchten wellicht wel kunnen weerstaan. Dat suggereert nieuw onderzoek.
“Ons brein geeft verboden objecten dezelfde hoeveelheid aandacht als onze persoonlijke bezittingen,” vertelt Grace Truong, hoofd van de studie aan University of British Columbia. Als iemand aan onze spullen zit, houden we dat goed in de gaten. Als we iets zien wat we niet mogen, heeft dat ook gelijk onze aandacht. Als u van uzelf bijvoorbeeld geen vette hap meer mag eten, trekken mensen die u tegenkomt met een patatje in de hand, veel meer uw aandacht.
Uit Truongs studie blijkt dat de obsessie voor verboden dingen afzwakt wanneer iets voor meerdere mensen verboden wordt. Het verboden object trekt ons dan veel minder aan. Dat patatje van een voorbijganger en dat fastfoodrestaurant waar u dagelijks langskomt doen u dus niet meer zo veel wanneer u met een groep op dieet bent.
Het onderzoek
Deelnemers kregen afbeeldingen te zien van alledaagse objecten. Zij werden verteld dat de objecten op de afbeeldingen van hen waren, van iemand anders waren, verboden voor hen waren of verboden waren voor iedereen. Met electronic brain imaging keken de onderzoekers naar wat er in het hoofd van de deelnemers gebeurde bij het zien van de verschillende afbeeldingen. Wat bleek? Deelnemers keken op dezelfde manier naar de verboden objecten als zij naar hun zogenaamde eigen objecten keken. Met geheugentestjes checkten de onderzoekers of deelnemers nog echt wisten wat van hen was, wat niet van hen was en wat voor wie verboden was.
Tegenwoordig hebben we vooral te maken met de verleiding van ongezonde voedingsmiddelen en verboden middelen. “Onze bevindingen geven een verklaring voor hoe ons brein verboden objecten verwerkt en suggereert dat de verleiding weerstaan moeilijker is wanneer alleen jij een verbod hebt,” zegt Todd Handy, een tweede onderzoeker. De bevindingen die in de volgende Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience staan, kunnen wellicht andere onderzoekers op weg helpen goede oplossingen te bedenken voor obsessies zoals dwangmatig hamsteren.