Om alle honden en katten op aarde te voeden, is een gebied nodig dat elf keer groter is dan Nederland

En de uitstoot die erbij komt kijken, is grofweg vergelijkbaar met die van een land als Mozambique.

Veel mensen hebben, of willen er één: een huisdier. Niet alleen is een ronddartelende hond of kat reuze gezellig, uit eerdere studies blijkt dat huisdieren een grote invloed hebben op het leven en de ontwikkeling van een kind. Toch is niet alles wat erbij komt kijken leuk. Want een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het blad Global Environmental Change, heeft aangetoond dat het houden van een huisdier ook behoorlijk vervuilend is voor het milieu.

Voedsel
Tegenwoordig nemen steeds meer mensen een huisdier. En dus is er ook steeds meer voedsel nodig. Want welk huisdier dan ook – of dat nou een hond, kat of spin is – moet eten. En dat voedsel moet natuurlijk ook ergens worden verbouwd. In de studie onderzochten wetenschappers de belangrijkste ingrediënten in meer dan 280 soorten droogvoer dat speciaal voor honden en katten wordt geproduceerd. Het team boog zich over het voer dat verkrijgbaar is in de Verenigde Staten en Europa: regio’s die goed zijn voor tweederde van de wereldwijde verkoop.

Gewassen
De onderzoekers ontdekten dat ongeveer de helft van het voedsel bestaat uit landbouwgewassen. Denk aan maïs, rijst en tarwe. De overige helft bestaat uit verschillende dierlijke producten zoals vlees of vis. Vervolgens bestudeerde het team hoe deze ingrediënten precies worden verbouwd of gehouden en wat daarvan de invloed op het milieu is.

Elf keer Nederland
De bevindingen zijn enigszins schokkend. Want jaarlijks wordt er een immens gebied van 49 miljoen hectare landbouwgrond gebruikt om voer voor katten en honden te produceren. Voor je eigen beeldvorming: dat is een gebied dat elf keer groter is dan heel Nederland. Dit gigantische gebied is goed voor 95 procent van al het verkochte voer.

Uitstoot
Bij de productie van het voer komt ook een aanzienlijke uitstoot kijken. De onderzoekers berekenden dat de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen zo’n 106 miljoen ton kooldioxide bedraagt. Dat komt grofweg overeen met de uitstoot van een land zoals Mozambique of de Filipijnen. Wat dat betreft eindigt de productie van voedsel voor huisdieren op een zestigste plek op de lijst van grootste uitstoters van broeikasgassen.

Klimaatverandering
De studie toont aan dat zelfs onze huisdieren een belangrijke bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. En waarschijnlijk ligt de werkelijke milieu-impact nog hoger, aangezien er in de studie alleen gekeken is naar de productie van droog voedsel. “Het voeren van gezelschapsdieren speelt een aanzienlijke rol in de verandering van het milieu,” concludeert onderzoeker Peter Alexander. “Dit is een onderwerp dat eerder over het hoofd gezien is.”

De productie van voer voor onze huisdieren blijkt niet alleen een sterk onderschatte, maar tevens groeiende bron van broeikasgassen te zijn. En dus bepleiten de onderzoekers dat dit meegenomen moet worden in initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van de duurzaamheid van het wereldwijde voedselsysteem. “Huisdieren en de manier waarop we ze te eten geven, zou meegenomen moet worden in onze inspanningen om klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan,” besluit Alexander.

Wist je dat…

…ook onze eigen voedselproductie een grote bijdrage levert aan de wereldwijde CO2-uitstoot? Zo’n 83 procent van de huidige landbouwgrond is momenteel gewijd aan de productie van dierlijk voedsel. En dat drukt een behoorlijke stempel op ons klimaat. Een ander dieet zou echter uitkomst kunnen beiden. Want onderzoek suggereert dat als we overstappen op een meer plantaardig eetpatroon, belangrijke ecosystemen die CO2 opnemen zich kunnen herstellen. En dat betekent dat we meer dan een decennium aan CO2-uitstoot ongedaan kunnen maken. Meer weten? Lees hier verder!

Bronmateriaal

"Area twice size of UK needed to feed world’s pets" - University of Edinburgh

Afbeelding bovenaan dit artikel: James Lacy via Unsplash

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd